Începând de luni, 10 iulie, la Muzeul Cetății și Orașului Oradea, este deschisă expoziția „Ex-libris Constantin Brâncuși”. Evenimentul este un tribut adus „maestrului infinitului”, şi are o manieră specială de prezentare: lucrările sunt aşezate pe pardoseală, astfel încât trebuie privite aplecându-te deasupra lor sau chiar îngenunchind.

 

Proiectul reuneşte peste 200 de artişti plastici

Expoziția este parte integrantă a simpozionului ce poartă numele celebrului artist, manifestare programată să se desfăşoare atât pe teritoriul ţării noastre, cât şi în străinătate, pe durata unui deceniu, începând din anul 2016. Evenimentul este organizat sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, de către Uniunea Artiştilor Plastici din România, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara - Facultatea de Arte şi Design şi Universitatea „Ovidius” din Constanţa - Facultatea de Arte.

Proiectul reuneşte peste 200 de artişti plastici (graficieni, pictori, sculptori, ceramişti etc.) din România, Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria, Turcia, dar şi scriitori sau actori, cu implicarea unor nume importante - academicienii Mircia Dumitrescu, Adam Puslojic şi Răzvan Theodorescu, precum şi profesori universitari şi artişti reprezentativi din diferite generaţii: Ştefan Câlţia, Gheorghe I. Anghel, Florin Ciubotaru, Napoleon Tiron, Aurel Vlad, Aurel Bulacu etc.

Echipa organizatorică a acestui proiect este formată din: manager proiect - conf. univ. dr. Florin Stoiciu; curatori generali: lect. univ. dr. Răzvan - Constantin Caratănase şi Anastasia Stoiciu.

Expoziția a fost itinerată la Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța, Muzeul de Artă Tulcea, Universitatea Ovidius din Constanța, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi Bucureşti, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Muzeul Palatul Culturii din Iași, Muzeul de Artă Târgovişte, Muzeul de Artă Târgu Jiu, având și un parcurs expozițional internațional, prin intermediul unor prezentări în Grecia (Salonic) și Turcia (Universitatea Trakya din Edirne, Galeria „Trakya University Balkan Congress Center”).

„În fața lui Brâncuși, trebuie să te apleci!”

Începând de luni, 10 iulie, expoziția este montată în trei dintre cele mai frumoase săli ale Palatului Princiar din Cetatea Oradea, sălile cu pictură murală și ,,Sala cu Grifoni”, iar ca modalitate de expunere se păstrează cea propusă de inițiatorii proiectului, privitorii aducând un omagiu „maestrului infinitului”, Constantin Brâncuși.

Iubitori de artă, prezenți luni la vernisaj, au avut parte și de un moment muzical deosebit, oferit de familia de artiști Alexandrina și Florian Chelu Madeva.

„În fața lui Brâncuși, trebuie să te apleci!”, a afirmat, la un moment dat, Florian Chelu Madeva, referindu-se la faptul că exponatele sunt așezate direct pe pardoseală, lângă zidul Cetății, astfel încât pentru a le putea privi, trebuie să te apleci deasupra lor sau chiar să îngenunchezi, pentru a le putea privi de aproape. 

Deschiderea expoziției a fost făcută de Angela Lupșea, directorul Muzeului Cetății și Orașului Oradea, care i-a mulțumit colegului ei, Cristi Negru, bibliotecar, organizatorul și curatorul expoziției din partea Muzeului Cetății și Orașului Oradea.

„Efortul de a aduce această expoziție la Oradea s-a făcut prin implicarea profesorului Florin Stoiciu și a masteranzilor Andreea Tofoleanu și Alexandru Grecu, de la Universitatea Națională de Arte București, care au colaborat și au dus la bun sfârșit acest proiect”, a mai spus Angela Lupșea, menționând că expoziția este însoțită și de un catalog expozițional.

„Expoziția reunește aproximativ 220 de lucrări, fiind parte integrantă a simpozionului ce poartă numele celebrului artist. Rămâne deschisă publicului până în data de 31 august”, ne-a declarat Cristi Negru, organizatorul și curatorul expoziției.

Programul de vizitare al Muzeului Cetății și Orașului Oradea este de marți până duminică, între orele 10.00-18.00. Taxa de vizitare este 5 lei, pentru adulți, și 3 lei, pentru copii și pensionari.