Expoziţia poate fi admirată până în data de 23 mai, inclusiv - Mantia, sceptrul şi coroana Regelui Ferdinand
Luni, 20 mai, în Sala Mare a Primăriei Oradea a avut loc inaugurarea expoziţie mantia, sceptrul și coroana de oțel a Regelui Ferdinand, eveniment organizat cu sprijinul Muzeului Naţional de Istorie şi al Muzeului Naţional Peleş. Expoziţia a fost vernisată cu trei zile înainte de împlinirea a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand la Oradea.
„Acum 100 de ani, în aceste zile, familia regală vizita Ardealul pentru prima dată de la Marea Unire. Vizita consfinţea alipirea la Regatul României, iar Oradea a fost primul oraş vizitat din Ardeal”, a spus, în deschiderea vernisajului, primarul Ilie Bolojan. Primarul a subliniat că era de datoria municipalităţii să sărbătorească acest moment unic, la fel cum amplasarea unei statui ecvestre în Oradea „este un gest de corectitudine istorică”. „Familia Regală a venit cu trenul și în data de 23 mai a ajuns la Oradea, parcurgând traseul care a însemnat vizitarea trupelor române în zona frontului în orașul Bekescsaba, decorarea militarilor noștri, apoi un traseu în locurile emblematice pentru ardeleni: la Cluj, la Bistrița, la Turda, la Țebea și alte câteva localități, marcând autoritatea regatului României asupra acestor teritorii. Primăria Oradea a marcat în 20 aprilie venirea Armatei Române, iar cu această expoziție începem marcarea acestei vizite majore pentru istoria României”, a mai specificat primarul. Ilie Blojan a adus mulţumiri
Muzeului Național de Istorie a României și Muzeului Național Peleș, precum și Muzeului Țării Crișurilor pentru că au făcut posibil ca aceste comori naționale să ajungă la Oradea. „Cele trei piese sunt unele dintre cele mai importante piese de patrimoniu din istoria României și, alături de coroana Reginei Maria, care a fost expusă la Oradea, la Teatru, atunci când s-a dezvelit statuia reginei Maria, reprezintă artefacte de patrimoniu pentru țara noastră și ne definesc ca români. Două dintre ele care sunt legate de încoronarea de la Alba Iulia, sceptrul și această mantie pe care le-a purtat Regele Ferdinand, precum și coroana de oțel, cu care au fost încoronați toți regii României, coroana făcută la comanda Regelui Carol I”, a mai specificat primarul.
Despre valoarea pieselor expuse a vorbit dr Aurel Chiriac, manager al Muzeului Ţării Crişurilor. Coroana de oțel aparţine Muzeului Naţional de Istorie al României din Bucureşti. Ea reprezintă coroana regală a României şi, la dorinţa regelui Carol I, a fost confecţionată la arsenalul Armatei. A fost turnată din oţel de fabricaţie germană, marca Krupp, care provenea de la unul dintre tunurile otomane capturate de armata română în bătălia din 1877, de la Plevna. O copie fidelă a coroanei se găseşte şi la Castelul Peleş. Coroana a fost purtată în ocazii solemne de către toţi regii României, începând cu încoronarea din 1881 a Regelui Carol I. Regele Ferdinand I al României a purtat-o la încoronarea sa de la Alba Iulia iar Mihai I a fost încoronat cu aceeaşi coroană.
Un alt simbol de mare valoare expus este sceptrul. În ziua de 10 mai 1920, 6 fete de la orfelinatul Radu-Vodă i-au oferit regelui Ferdinand I al României un buzdugan din aur. Sceptrul, împodobit cu pietre preţioase, a fost cumpărat prin subscripţie publică şi marcată cu inscripţia: “Regelui Ferdinand I, regele tuturor românilor, dându-i-se acest buzdugan de către poporul său ca răsplată pentru vrednica şi buna conducere a ţării în anii 1916-1919. Pe acest buzdugan, în partea superioară, sunt reprezentate patru statuete de ţărănci în costume naţionale. Ele reprezintă România (regatul vechi), Transilvania, Basarabia şi Bucovina. În vârful buzduganului se regăseşte capul acvilei cruciate.
În fine, expoziţia prezintă şi Mantia regală, una dintre cele mai valoroase piese ale colecţiei Muzeului Naţional Peleş. Simbol al autorităţii supreme, mantia este o piesă de aparat, reprezentativă pentru ceremonialul încoronării. Regele Ferdinand a fost primul rege al României care a preferat la încoronare mantia regală, în timp ce înaintaşul lui, Regele Carol I, s-a încoronat în uniformă de general.
Concepţia artistică aparţine pictorului Curţii regale, Costin Petrescu şi a fost realizată în ateliere vieneze. Este o piesă unicat, executată la comanda regelui Ferdinand, cu ocazia încoronării de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922. Mantia a fost inspirată din costumul de gală al domnitorilor români din Evul Mediu. Aceasta este confecţionată dintr-o ţesătură de mătase roşu regal, lungă până la glezne, ornamentată cu fir de aur (brocart), cu un guler mare de hermină, tivită pe margini tot cu hermină. Pe ea se regăsesc şapte motive, însemne heraldice ale României unificate: stema Munteniei, a Moldovei, a Dobrogei, stema familiei de Hohenzollern, a Olteniei şi Banatului, a Transilvaniei şi, din nou, a Munteniei. Pe toată suprafaţa, sunt presărate motive circulare brodate cu crucea ordinului ,,Mihai Viteazul”, iar la gât se închide cu două paftale circulare din argint aurit.
Expoziția va fi deschisă publicului până în 23 mai, inclusiv, între orele 10:00 - 20:00. Dacă fluxul vizitatorilor va fi foarte mare, organizatorii au în vedere prelungirea orarului de vizitare. Începând din 24 mai, după închiderea expoziţiei de la Primăria Oradea, mantia Regelui Ferdinand va fi transportată la Muzeul Naţional Peleş, iar coroana de oţel şi sceptrul regal vor fi relocate la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, unde vor rămâne expuse până pe 3 iunie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.