Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai” Bihor şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor au vernisat vineri, 8 decembrie, în galeria expozițională de la parterul Bibliotecii, o expoziţie în memoria Regelui Mihai I al României.

 

În cadrul acestui eveniment au fost expuse cărţi şi afişe cu imagini reprezentative, care ilustrează biografia regelui Mihai. O parte dintre imagini s-au regăsit în expoziţia „Regele urmărit. Mihai I de România în dosarele Securităţii”, organizată în colaborare cu C.N.S.A.S. „Este un moment deosebit. Suntem o mână de oameni aici, care credem în nişte valori. Am avut onoarea de a-l întâlni pe Regele Mihai de două ori. O dată în Blaj, pe câmpia Libertăţii şi în catedrală, şi altă dată în Oradea, în 1997, când a vizitat capela de pe Iuliu Maniu”, a mărturisit P.S. Virgil Bercea, după o scurtă rugăciune pentru sufletul Suveranului. „A fost o personalitate a României care, deşi a suferit enorm, nu şi-a pierdut niciodată demnitatea şi ar fi bine să-i urmăm exemplul”, a spus P.S. Bercea.

Ideea expoziţiei a fost spontană şi s-a născut cu 48 de ore înainte de eveniment, printr-o discuţie firească între managerul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, Ligia Mirişan, şi Episcopul greco-catolic Virgil Bercea.

„Nu o să putem nicicând să ne considerăm o naţie importantă, atâta timp cât nu ne respectăm trecutul. Aceste documente expuse astăzi, fie că sunt cele puse la dispoziţie de CNSAS, fie că sunt cele deţinute de noi, au scopul de a reconstitui o biografie importantă şi un remember pentru toţi cei care iubesc această ţară”, a spus Ligia Mirişan. Documentele relevă atât faptul că Regele Mihai I a ţinut legătura cu toate asociaţiile anticomuniste din România, cât şi faptul că Securitatea i-a urmărit fiecare pas, pe tot parcursul exilului.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul şi implicarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor. Managerul instituţiei, Lucian Silaghi, a ţinut să sublinieze importanţa Regelui Mihai, acest „model demn de urmat”, această personalitate cu „un destin ieşit din comun, profund dramatic, la fel de dramatic ca însăşi istoria noastră”, dar care, în ciuda vicisitudinilor a respectat în totalitate deviza regală „Nihil Sine Deo”. Expoziţia poate fi vizitată gratuit până în data de 19 decembrie.