Cea mai consistentă expoziție de fotografie documentară din România pe tema Roșiei Montane va fi organizată la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea în acest weekend. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 12 iunie, ora 13.00, în una dintre sălile instituției, echipată special pentru acest eveniment. Expoziția poartă titlul „Roșia Montană: Duhul Aurului”.

 

Șapte dintre cei zece membri ai faimosului grup fotografic „7 Zile” vor fi prezenți pe simeze cu cele mai reprezentative lucrări ale lor din proiectul Roșia Montană. Numele lor sunt recunoscute astăzi ca fiind edificatoare pentru fotografia românească contemporană: Cosmin Bumbuț, Petruț Călinescu, Bogdan Croitoru, Vasile Dorolți, Silviu Gheție și Gicu Șerban. Lor li se adaugă, ca membru al grupului, Oleg Tishkovets (Ucraina), un foarte fin cunoscător al spațiului românesc și al universului fotografic autohton. Portofoliile lor documentează exclusiv viața de zi cu zi din zona de suprafață a Roșiei Montane: peisaj, cariere deschise, exploatări miniere, localitate, oameni, habitudini. Pentru o imagine completă a locului, expoziția mai include peste 30 de imagini din legendarele galerii subterane. Ele sunt realizate de către Ivan Rous, fotograf, speolog, autor de hărți și cercetător la Muzeul Boemiei de Nord din Liberec (Cehia), care documentează adâncimile de la Roșia Montană de aproape 15 ani.

Expoziția este o imersie în viața comunității milenare din Roșia Montană, fără clișee și fără intelectualisme. Un tablou fără sclipici al unui spațiu antropic de referință. Organizatorul principal al expoziției este Muzeul Țării Crișurilor, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Muzeul Boemiei de Nord din Liberec (Cehia) și mondorama.ro.

În cadrul vernisajului vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, prof. univ. dr. Dorel Găină, critic de artă, și curatorul expoziţiei, Florin Șipoș (mondorama.ro)

Partenerii media ai evenimentului sunt: Crișana, Bihoreanul, Digi 24, Jurnal bihorean și TVR.