Tânăra și talentata artistă Bianca Diana Popa, elevă la Liceul de Arte din Oradea, a obținut Premiul I în cadrul Festivalului-concurs național de muzică populară „Pe deal la Teleormănel”. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 25 - 26 septembrie 2019, la Casa de Cultură din Teleorman.

Festivalul-concurs național de muzică populară „Pe deal la Teleormănel” a fost inițiat din dorința de a promova tinerele talente din Teleorman și întreaga țară, prin cântecul popular autentic românesc. Festivalul a fost acompaniat de Ansamblul profesionist „Burnașul” din Teleorman, sub bagheta maestrului dirijor Adrian Grigoraș.

La preselecție au participat 25 de concurenți din Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Crișana, Moldova și Bucovina, în urma preselecției rămânând 16 candidați în competiție, reprezentanta județului nostru, Bianca Diana Popa, de numai 17 ani, obținând „Premiul I”, pentru modul deosebit în care a evidențiat și a pus în valoare nestematele melosului popular bihorean, autenticitatea costumului și a repertoriului abordat și pentru calitățile vocal-interpretative de înaltă ținută artistică.

Bianca Popa este elevă la Liceul de Arte din Oradea, în clasa a XII-a, la Catedra de Canto popular a doamnei profesoare Aurica Bonțu, iar lucrările prezentate în cadrul acestui festival au fost preluate din repertoriul regretatei Elisabeta Pavel - doina „Adă, Doamne, trenu-n gară” și din repertoriul regretatei Florica Ungur - pe piciorul „Dă cându-i badea pă vale”.

Juriul, format din personalități marcante ale folclorului și vieții culturale românești, a avut o misiune extrem de grea în deliberarea premiilor, deoarece la această competiție s-au prezentat concurenți valoroși și înzestrați cu mult talent artistic din mai multe zone etnografice ale țării. Juriul a fost format din: președintele juriului, drd. Elise Stan (etnomuzicolog și producător de emisiuni la TVR1), drd. Roxana Daniela Gibescu (etnomuzicolog la Casa de discuri Electrecord), drd. Violeta Ianculescu (realizator evenimente folclorice Radio România Actualități), Ileana Vieru (realizator de emisiuni folclorice Radio România Antena Satelor), Adrian Grigoraș (dirijor Orchestra Națională Radio), Gheorghița Nicolae (etnolog și producător emisiuni folclorice TVR1), Valentin Marin (muzicolog și manager Radio România Antena Satelor), Floarea Calotă (interpret folcloric), prof. univ. drd. Alexandru Mica (etnolog și interpret de muzică populară) și directorul festivalului, Elena Popa (director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Teleorman).

Acest rezultat de excepție, obținut de Bianca Popa, dovedește valoarea artistică a tinerei, precum și profesionalismul cu care sunt înzestrați dascălii coordonatori în șlefuirea, modelarea, încurajarea și valorificarea tinerelor generații existente la Liceul de Arte din Oradea.

Prin intermediul ziarului CRIȘANA, tânăra Popa Bianca Diana a ținut să mulțumească profesoarei sale de Canto popular, Aurica Bonțu, pentru susținerea și aportul adus în coordonarea în cariera sa artistică, părinților săi, pentru tot sprijinul oferit de-a lungul anilor în promovarea sa, doamnelor directoare de la Liceul de Arte din Oradea prof. Mihaela Bondor și prof. Nagy Gabriella, și profesorului Lucian Florin Bonțu, pentru ajutorul acordat în cantonamentul de pregătire a competițiilor.