Festivalul Folcloric „Aneta Stan” de la Cernavodă - Marele Premiu a ajuns la Oradea
În perioada 15-16 iunie 2019, în sala de spectacole a Casei de Cultură din Cernavodă, s-a desfășurat Festivalul Folcloric „Aneta Stan”, inițiat din dorința de promovare, prin cântecul popular autentic, a tinerelor talente din România. Cu acest prilej, bihoreanca Bianca Diana Popa a obținut „Marele Premiu”.
În urma selecției organizate și a competiției susținute, reprezentanta județului Bihor, Bianca Diana Popa, de numai 17 ani, a obținut „Marele Premiu”, pentru modul deosebit în care a evidențiat și a pus în valoare nestematele melosului popular bihorean, pentru autenticitatea repertoriului abordat și a costumului strămoșesc, dar și pentru calitățile vocal-interpretative de înaltă ținută artistică. Bianca este elevă la Liceul de Arte din Oradea, în clasa a XI-a, la Catedra de Canto Popular a profesoarei Aurica Bonțu, iar melodiile prezentate în festival au fost preluate din repertoriul regretatei Elisabeta Pavel (doina „Adă Doamne trenu-n gară”, Bianca ajustând interpretării la acestă doină intervenția sa la fluier) și din repertoriul regretatei Florica Ungur (pe piciorul „Dă cându-i badea pă vale”). Juriul, format din personalități marcante ale folclorului și vieții culturale românești, a avut o misiune extrem de grea în departajarea concurenților, deoarece, competiția a reunit concurenți valoroși și înzestrași cu mult talent artistic. Din juriu au făcut parte: dr. Elise Stan (etnomuzicolog și realizator TVR), dr. Roxana Daniela Gibescu (producător muzical Electrecord), dr. Cristian Obrejan (dirijorul Ansamblului Folcloric Profesionist „Izvoare Dobrogene” din Constanța), Aneta Stan (artist profesionist), Mariana Lungu (artist profesionist), Elena Jurjescu Todi (artist profesionist) și Polina Manoilă (artist profesionist). Acompaniamentul a fost asigurat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Izvoare Dobrogene” din Constanța, sub bagheta maestrului dirijor, dr. Cristian Obrejan.
„Acest rezultat de excepție, obținut de eleva Bianca Popa, dovedește, încă odată, valoarea artistică a tinerei, precum și profesionalismul cu care sunt înzestrați dascălii coordonatori în șlefuirea, modelarea, încurajarea și valorificarea elevilor Liceului de Arte din Oradea, pentru a deveni artiști consacrați și valoroși în viitor”, ne-a declarat profesoara Aurica Bonțu.
La rândul său, Bianca a ținut să mulțumească, prin intermediul ziarului nostru, profesoarei de Canto Popular, Aurica Bonțu, pentru susținere, aport și coordonare în cariera artistică, părinților ei, pentru sprijinul moral și financiar oferit de-a lungul anilor, doamnelor directoare de la Liceul de Arte, prof. Mihaela Bondor și prof. Nagy Gabriella, dirigintelui Adrian Bordeianu, pentru înțelegerea și ajutorul acordate în cantonamentul de pregătire pentru competiții, profesorului Teodor David, dar și lui Radu Moș.
Cultivând, deopotrivă, doina şi cântecul de joc, Bianca Popa caută cântecul care o defineşte, versurile pline de frumuseţe locală, acelea în care dorul, iubirea, natura şi viaţa reală a satului îşi dau mâna, configurând momente de trăire profundă şi adevărată.
FELICITARI BIANCA ! TINE_O tot asa,viitorul iti va fi inchinat talentului tau!