Festivalul Medieval de la Oradea marchează o premieră europeană - Campionatul mondial de Turnir
Prima zi a Festivalului Medieval din Oradea a debutat joi seara, în Piața Unirii, cu ceremonia de deschidere. Ca-n fiecare an, evenimentul s-a dovedit a fost un adevărat regal al coifurilor, oferind participanților și spectatorilor o experiență captivantă și plină de emoție.
În preambulul festivalului, în Sala cu Grifoni din Cetatea Oradea, a avut loc conferința de presă care a precedat deschiderea ediției 2023 a Festivalului Medieval Oradea. La eveniment au participat: Alexandru Chira, director general Visit Oradea, alături de reprezentanți ai Asociației Deus Vult și invitați ai Festivalului Medieval din afara țării: Phillip Leitch (Australia), Marc Hamel (Canada), Dominic Sewell (Anglia), Michael Sadde (Franța), Thomas Menou (Franța), Per Estein Prøis- Røhjell (Norvegia) și Pierre Emmanuel Fabrigli (Italia).
În deschiderea conferinței, Alexandru Chira a prezentat cavalerii din prezidiu și a mulțumit, în numele orașului Oradea, pentru oportunitatea de a găzdui, pentru prima dată în Europa, Campionatul Mondial de Turnir. Această competiție de elită adună cei mai buni luptători din întreaga lume, iar echipele din Franța, Australia, Canada, Anglia, Norvegia și Italia se vor întrece în lupte full contact, cu grad de pericol ridicat.
În continuare, au fost prezentate noile atracții ale festivalului, cum ar fi tururile ghidate în Cetatea Oradea organizate cu ghizi de turism acreditați. Aceste tururi sunt concepute pentru a prezenta valoarea istorică și culturală a cetății, precum și taberele medievale din Parcul Cetății. Tururile sunt gratuite și se desfășoară de patru ori pe zi, în limba română și engleză, pe parcursul celor trei zile de festival. Vizitatorii vor avea oportunitatea să interacționeze cu expozanții și să le descopere obiceiurile și istoria.
„Festivalul oferă o varietate de peste 100 de activități pentru toți vizitatorii, indiferent de vârstă: turniruri celebre și demonstrații spectaculoase de luptă, corturi specifice perioadei medievale, activități medievale pentru copii, trubaduri și, desigur, concerte în fiecare seară”, a menționat Alexandru Chira.
În continuare, Bogdan Dărăban și Janos Arany, reprezentanți ai Asociației Deus Vult, au oferit detalii despre activitățile din festival, precum și despre echipamentele cavalerilor care participă la Campionatul Mondial de Turnir. Armurile medievale care vor fi purtate de către concurenți în timpul turnirului cântăresc în jur de 40 de kilograme. Caii, pregătiți special pentru aceste lupte, vor fi partenerii loiali ai cavalerilor, iar lăncile folosite sunt confecționate din lemn solid, măsurând peste 3 metri.
Acest campionat are mai multe etape, în care concurenţii vor aduna puncte, începând cu luptele corp la corp între cavaleri cu diferite arme (spadă, topor de război, ciocan, pumnal), tir cu arcul, continuând cu jocurile vânătoreşti ale doamnelor - la călărie, tir cu arcul şi mânuirea spadei.
„Cavalerii se vor întâlni câte doi. Fiecare luptător va primi trei lănci şi vor trebui să nimerească cu lancea în scutul special din partea stângă. Lancea este solidă, reală, cu vârf de metal, cât se poate de autentic. Lancea are vreo 20 de kg, 3 metri şi jumătate. Scopul luptei nu este neapărat să-l dobori de pe cal - e destul de complicat -, ci să ai o postură frumoasă pe cal, să nimereşti din plin adversarul şi să se rupă lancea. Când se rupe lancea e clar că e o lovitură corectă. Câştigă cel care rupe cele mai multe lănci”, a precizat Bogdan Dărăban.
Phillip Leitch, deținătorul prestigiosului titlu de Campion Mondial de Turnir, a sosit pentru prima dată în Oradea, venind din Australia. El și-a exprimat bucuria de a fi prezent și a subliniat importanța acestui eveniment, în cadrul căruia își va apăra titlul în fața unor adversari redutabili. Cu un ton încrezător, Phillip Leitch a menționat că acesta este cel mai important eveniment pentru el în ultimii patru ani.
Câștigătorul Campionatului de Turnir European desfășurat anul trecut la Oradea, Michel Sadde, a dezvăluit că este foarte de mândru că, după cele trei ediții care au avut loc în Australia, Campionatul Mondial este organizat în Oradea.
Prima zi a Festivalului Medieval din Oradea a debutat joi seara, în Piața Unirii, cu ceremonia de deschidere. Parada a pornit de pe strada Republicii, a traversat Piața Ferdinand, Podul Sf. Ladislau, cu o staționare în fața Primăriei municipiului Oradea.
Atmosfera plină de farmec a festivalului va fi întreținută de concerte captivante, ce se vor desfășura pe parcursul întregii zile. Artiști precum Holoenek, Natalia Bendre, The Mono Jacks, Lazarus, Phoenix și Omul cu Șobolani vor încânta publicul cu spectacole în fiecare seară a festivalului.
Festivalul Medieval Oradea este organizat de Visit Oradea și Primăria municipiului Oradea, în parteneriat cu Asociația Deus Vult, Digi, VPK - Packaging și Bers Nova.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.