Festivităţi şi onoruri militare - Oradea, în sărbătoare
Ziua Oraşului Oradea a fost sărbătorită cu fast miercuri, 12 octombrie, printr-o serie de manifestări care au inclus depuneri de coroane, alocuţiuni, defilări şi onorul muzicii militare. Festivităţile s-au încheiat cu un concert de muzică militară şi au fost completate de Oradea Heritage prin acces gratuit la muzee şi decorarea statuilor Regelul Ferdinand I şi Reginei Maria.
Pentru că Ziua Oraşului Oradea a coincis cu încoronarea regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, ca suverani ai României Mari, în dimineaţa zilei de 12 octombrie, au fost organizate gărzi la statuia Regelui Ferdinand. Oradea Heritage a amplasat lângă soclu o cutie cu obiecte de epocă, inspirate din cele pe care Ferdinand le-a avut în ziua încoronării, iar în apropierea statuii au fost amplasate două tunuri. De asemenea, statuia Reginei Maria a fost împodobită cu o pelerină de flori inspirată din cea pe care a purtat-o regina la Alba Iulia. Cele două statui au fost punct de atracţie pentru orădeni, dar şi pentru şcoli, grupuri de elevi însoţiţi de învăţătoare sau profesori fiind observate pe tot parcursul zilei, la o oră de istorie petrecută în aer liber.
Aniversarea oraşului a debutat la ora 11.30, în sala Festivă a Consiliului Local cu premierea elevilor olimpici şi a continuat cu dezvelirea plăcii comemorative cu delegații din Oradea la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.
Festivităţile organizate de Primăria Oradea s-au mutat apoi în aer liber şi au fost organizate în cinci locaţii din oraş: Piaţa Unirii, statuia Regelui Ferdinand I, Piaţa Regele Ferdinand I - Statuia Reginei Maria, Muzeul Memorial Aurel Lazăr şi statuia lui Aurel Lazăr. Alături de primarul Florin Birta, au participat la manifestări prefectul Dumitru Ţiplea, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Călin Gal, consilieri locali şi judeţeni, senatori, deputaţi şi lideri ai principalelor partide politice din judeţul Bihor.
„Anul acesta, manifestările au o conotație particulară, deoarece aniversăm 100 de ani de la încoronarea regilor României, Ferdinand și Maria, la Alba Iulia. Fotografiile vremii îi arată în Oradea pe suveranii României la 23 mai 1919, fiind găzduiți într-una din clădirile simbol ale orașului, palatul Episcopiei greco-catolice. Prezența lor în Cetatea Oradiei deschidea un capitol de libertate și de dezvoltare. Precum în 1918, 1919 sau 1944, la fel, anul 2022, și anii ce vor urma reprezintă șansa pe care o avem pentru a ne construi împreună viitorul”, a spus, în discursul său, primarul Florin Birta.
„A înțelege că avem nevoie de o rațiune comună, dominată de cultura bunului-simț și a respectului reciproc, de reflexele minților sănătoase și lucide, de oameni ai faptelor. Aceasta este soluția pentru a depăși și acest episod de criză a istoriei pe care îl trăim cu toții, care nu este nici primul și cu siguranță nici ultimul. Toți suntem egali în fața preocupărilor existențiale, în fața fricii de instabilitate. Cu un dram de solidaritate, apropiindu-ne mai mult unii de alții, cu luciditate și uneori chiar cu sacrificiu, putem să ne revigorăm starea de spirit și să privim cu încredere înainte”, a mai transmis primarul.
Pe tot parcursul zilei, obiectivele turistice ale Oradea Heritage au putut fi vizitate gratuit şi orădenii au avut parte de surprize, de la Tunelul Timpului de la Templul Francmasonieriei la expoziţia Oradea Copiilor, găzduită de Sinagoga Neologă Sion sau expoziţia Regina Maria-Vraja Memoriei găzduită de Casa Darvas - La Roche.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.