FITO 2018 se va încheia duminică, 30 septembrie - Spectacole de top în festival
Cea de-a patra şi cea de-a cincea zi a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea au adus publicului orădean ocazia de a viziona spectacole de calibru, unul dintre cele mai apreciate fiind Occidental Express, de Matei Vişniec, spectacol oferit de Trap Door Theatre din SUA.
Marele merit al Occidental Express este acela de a fi redat, într-o manieră ironică şi autoironică, într-o montare tipic vişnieciană, traumele tipice Europei de Est.
Un alt spectacol care a impresionat publicul a fost „Uluitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant”, de Anthony Neilson, în regia Dragoș Alexandru Mușoiu, prezentat de Teatrul „Fani Tardini” din Galați, şi Gunoierul, de Mimi Brănescu, spectacol în regie colectivă, prezentat de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași şi comedia „Tartuffe”, o versiune actualizată de tânărul regizor Alexandru Mâzgăreanu și jucată cu succes de actorii Teatrului „Maria Filotti” din Brăila.
Invitaţii prezenţi în festival au avut şi ocazia de a viziona trei spectacole orădene: Variaţiuni Enigmatice şi În inima nopţii, Episodul Macbeth, ambele ale Teatrului Regina Maria şi Poveste din Transilvania, un spectacol independent produs de Studio Act Oradea, care s-a bucurat de-alungul timpului de aprecierea criticilor din întreaga ţară. Nu în ultimul rând, orădenii au avut ocazia, în cea de a VI-a zi de festival, să participe la recitalul de poezie dedicat Centenarului Marii Uniri „Treptele Unirii”, susţinut de actorul Emil Boroghină. Astăzi, în cea de a VI-a zi a festivalului, publicul orădean are ocazia de a viziona trei spectacole care se află în secțiunea concurs - Festivalul de Teatru Scurt. De la ora 17.00, la Sala Arcadia, Unteatru București propune publicului orădean un spectacol care îi are ca protagoniști pe actorii Constantin Cojocaru și Gelu Nițu: „Vârstele lunii”, de Sam Shepard, regia Toma Dănilă. De la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului, Teatrul Național „Eugen Ionesco” din Chișinău, Republica Moldova, a trecut Prutul și a venit tocmai până la Oradea pentru a încânta publicul și a convinge juriul cu spectacolul „Căldură în noiembrie”, de Yana Dobreva, regia Petru Vutcărău.
Înainte de a intra la spectacol, orădenii sunt invitaţi să treacă pe la standul „Cărți pentru un monument”, care se află în foaierul de la intrare în teatru. Scriitorii și istoricii care au publicat opere la editura Arca oferă publicului cărțile lor, iar suma adunată în urma vânzării acestora va fi donată pentru reconstrucția Palatului Episcopal Greco-Catolic. Nu uitați și de urnele care se află tot în foaierul de la intrare, unde puteți dona pentru aceeași cauză umanitară: reconstrucția Palatului Episcopal Greco-Catolic.
De la ora 21.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor (cu publicul pe scenă), Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad prezintă spectacolul „Tatăl”, de Florian Zeller, regia Radu Iacoban - un mister tragic-comic, o poveste de familie sobră și realistă, o privire emoțională și emoționantă asupra lumii prin ochii unui om care suferă de demență.
Festivalul Internațional de Teatru Oradea este organizat de Teatrul Regina Maria, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO şi UNITER.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.