Cea de a XVI-a ediție a Întâlnirii Ansamblurilor Populare Maghiare din Ardeal a debutat în Piața Unirii, cu un flasmob spectaculos. Până în 24 aprilie, Oradea devine capitala dansului popular maghiar, grație evenimentului găzduit de Teatrul Szigligeti.

Festivalul s-a deschis astăzi, în 21 aprilie, cu un flasmob în Piața Unirii. Trupele invitate au surprins trecătorii, îndreptându-se spre Piața Unirii din trei direcții diferite: strada Episcop Mihai Pavel, strada Vasile Alecsandri și Podul Ladisalu. Preț de 25 de minute dansatorii și instrumentiștii au adus bucurie orădenilor.
Anul acesta este pentru a treia oară când teatrul maghiar găzduiește o ediție a acestui festival itinerant. În cadrul evenimentului urcă pe scena orădeană şase ansambluri maghiare de dans popular din Transilvania. Festivalul este un for al celor șase ansambluri profesioniste din regiune, un prilej de întâlnire pentru profesioniștii din domeniu, având ca scop, pe de o parte, intensificarea relațiilor dintre participanți, iar pe de altă parte, identificarea celor mai noi tendințe ale genului, specifice fiecărei regiuni etnografice. Întâlnirea este totodată un prilej pentru trupele participante de a cunoaște activitatea celorlalți, dar și pentru publicul din orașul gazdă, care va avea ocazia să descopere diversitatea artei dansului popular.
rAcțiunea a fost urmată de prezentarea celui mai recent spectacol al Ansamblului Nagyvárad, „La Belle Époque”, de la ora 16.00, iar de la ora 20.00, va avea loc o prelucrare de teatru-dans folcloric a piesei „ Familia Tót” de Örkény István, în interpretarea artiștilor de la Bekecs Néptáncszínház din Miercurea Nirajului (jud. Mureș).
Mâine, 22 aprilie, de la ora 11.00, se va  putea viziona spectacolul „Ábel” al trupei Maros Művészegyüttes (Ansamblul Artistic „Maros”), bazat pe romanele scriitorului ardelean Tamási Áron. Spectacolul marchează 125 ani de la nașterea autorului. În a doua zi de festival, de la ora 18.00, se joacă spectacolul de dans contemporan al Ansamblului Nagyvárad, „Antigona”, în sala Enescu - Bartók a Filarmonicii Oradea. În aceeași zi, de la ora 20.00, urmează spectacolul folcloric „Ékes Gyergyó / Frumosul Giurgeu” al Ansamblului Național Secuiesc „Harghita”.
În a treia zi a evenimentului, 23 aprilie, de la ora 11.00, familiile sunt invitate la spectacolul pentru copii al trupei „Udvarhely Néptáncműhely” din Odorheiu Secuiesc, intitulat „Prea frumoasa Prințesă Trestie”, iar, de la ora 20.00, revine pe scena orădeană Ansamblul Trei Scaune, cu producția „Schimbare”.
În încheierea festivalului, duminică, 24 aprilie, cele şase trupe participante vor urca pe scenă împreună, în cadrul unui spectacol de gală.