Cetatea Oradea va găzdui, în weekend (15-17 septembrie), cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Slovace, Zilele culturii slovace, un eveniment cu dansuri și cântece tradiționale slovace, concursuri gastronomice, produse culinare tradiționale și concerte cu Čardáš din Abova și Kollárovci.

Evenimentul va debuta pe 15 septembrie cu vernisajul expoziției „Frumusețea în costum popular slovac”. În ziua de 16 septembrie cetatea va găzdui manifestări culturale precum dansuri și cântece tradiționale slovace, concursuri gastronomice, produse culinare tradiționale slovace, dar și concerte, unde ne vor încânta formațiile Čardáš din Abova și Kollárovci. În data de 18 septembrie evenimentul Zilele Culturii Slovace se va încheia cu o slujbă religioasă în Biserica Romano-Catolică din cetate.

„Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România dorește să mulţumească celor care au sprijinit de-a lungul timpului proiectele şi iniţiativele comunităţilor slovace din România, lansând invitația către toți cei interesați să participe la activitățile din program”, se afirmă în comunicatul organizatorilor.

Conform programului, vineri, 15 septembrie, de la ora 17.00, va avea loc deschiderea vernisajului „Krása v kroji” „Frumusețea în costum popular slovac”.  Sâmbătă, 16 septembrie, în Cetatea Oradea, între 09.00 și 18.00, va avea loc un Concurs gastronomic, prezentarea culturii culinare slovace, găluște slovăcești cu brânză „halušky”, plăcinte slovăcești cu cartofi „točňe”. Între 14.00 și 19.00 se va desfășura un program cultural artistic, cu ansambluri folclorice ale comunităților slovace din România, iar între 19.30 și 21.00, un concert cu trupa Kollárovci Slovacia. Duminică, 17 septembrie, între 13.00 și 14.30, va avea loc hramul bisericii Sfânta Fecioară Maria Îndurerată.

Evenimentul va fi organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea), Primăria Municipiului Oradea și Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, cu sprijinul Departamentului pentru slovacii din diaspora din cadrul Guvernului Slovaciei.