Personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a trăit sâmbătă, 6 iulie, un moment de o însemnătate istorică deosebită: ceremonia de decorare – prin Decret al Preşedintelui României, Klaus-Werner Iohannis, a Drapelului de luptă al unităţii, cu Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.

Ceremonia a avut loc în Piaţa Mihai Viteazul din Oradea, la ora 10.00, în faţa Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Oradea și s-a bucurat de prezența secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă – dr. Raed Arafat, a prim-adjunctului Inspectorului General al IGSU – Constantin Florea, al inspectorului șef al ISU Bihor – general de brigadă Sorin Caba, şefului UPU-SMURD Bihor – dr. Hadrian Borcea, prefectului Dumitru Ţiplea, primarului Florin Birta şi preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor – Ilie Bolojan.

Evenimentul a fost urmărit, de pe treptele Catedralei Episcopale „Învierea Domnului”, de câteva zeci de orădeni, printre care mulți copii.

Colonelul dr. ing. Constantin Florea, a dat citire Decretului emis de Președintele României în data de 13 septembrie 2023, prin care a fost conferit Ordinul „Bărbăție și Credință” în grad de cavaler, cu însemn pentru militari, Drapelului de luptă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor.

Raed Arafat a atașat Drapelului de Luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor Ordinul „Bărbăție și Credință” în grad de cavaler, apoi și-a exprimat aprecierea pentru curajul, devotamentul şi spiritul de sacrificiu dovedite în îndeplinirea misiunilor de apărare a vieţii, bunurilor şi mediului împotriva dezastrelor şi incendiilor, precum şi în implementarea măsurilor de protecţie civilă ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor. Printre altele, Arafat a spus că, deși toate inspectoratele din țară își fac datoria, nu toate sunt decorate de președinte, ceea ce arată că în Bihor se face o muncă de calitate.

 

Pompieri pe motociclete

În cadrul aceluiași eveniment două noi motociclete, echipate cu toate dispozitivele medicale necesare acordării extrem de rapide a primului ajutor (defibrilator semi-automat, balon de ventilație, trusă cu laringoscop, aspirator de secreții și geantă medicală de urgență conținând alte echipamente specifice) au intrat în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor. De asemenea, motocicletele au fost dotate cu dispozitive de avertizare sonoră și luminoasă, dar și cu sisteme speciale de comunicații.

Pentru a putea folosi cele două motociclete, zece paramedici SMURD au beneficiat de cursuri specifice de perfecționare pentru conducerea în condiții periculoase și au primit zece seturi complete de echipamente de protecție moto, tip vară și iarnă. 

Sprijinul financiar oferit de Lidl România pentru extinderea acestui proiect în județul Bihor a fost de aproximativ 400 de mii de lei.

,,Acest proiect, demarat de Fundația pentru SMURD, cu sprijinul Lidl România, reprezintă o dovadă clară a angajamentului nostru de a îmbunătăți și moderniza serviciile de urgență în cele mai aglomerate orașe din țară.

Programul de dotare cu motociclete de intervenție urbană a început cu pași mici, dar siguri, și a evoluat într-o inițiativă națională de succes. Extinderea acestui program și în județul Bihor va aduce beneficii majore comunității, atât prin reducerea timpului de răspuns la cazurile grave și, implicit, prin salvarea mai multor vieți.

Stopul cardio-respirator poate apărea oricând, oriunde și mai ales la oricine. Cu fiecare minut de la instalarea stopului cardio-respirator, dacă nu se intervine cu măsuri de prim ajutor, șansele de supraviețuire ale victimei scad cu aproximativ 10%. Prin utilizarea motocicletelor de intervenție, timpul de răspuns poate fi redus la jumătate, ceea ce înseamnă o diferență semnificativă pentru pacienți.

Totodată, eficiența acestor motociclete nu ar fi posibilă fără dedicarea și profesionalismul colegilor paramedici, care au trecut prin programe intense de pregătire, asigurându-se că sunt gata să facă față oricăror provocări pe care le-ar putea întâlni. Fiecare secundă contează atunci când viața cuiva este în pericol, iar pregătirea și echipamentul adecvat fac diferența în situații de urgență.

Doresc să mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect – de la paramedici și personalul medical, până la susținerea oferită de Fundația pentru SMURD și a partenerilor noștri, Lidl România. Fără efortul și dedicarea fiecăruia dintre voi, nu am fi putut realiza acest progres semnificativ.”, a declarat dr. Raed Arafat.

Cele două motociclete de intervenție urbană SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Crișana” al județului Bihor, vor fi alocate Detașamentului 1 de Pompieri Oradea și vor fi deservite de către zece subofițeri instruiți în vederea folosirii lor, asigurând intervenția coordonată, rapidă și eficientă în zone caracterizate de valori ridicate de trafic în care se produc frecvent ambuteiaje sau în zone cu căi de acces de dimensiuni reduse. „Operaționalizarea motocicletelor se va face în tandem, ceea ce presupune dislocarea la caz a celor două motociclete.

Misiunile se vor desfășura pe timpul zilei și doar în condiții favorabile conducerii în siguranță, motocicletele SMURD efectuând zilnic misiuni de patrulare pe principalele artere ale municipiului”, a declarat General de brigadă Sorin Caba, Inspector Șef, ISU Bihor.

Programul a fost demarat inițial în București de către Fundația pentru SMURD prin achiziționarea primelor două motociclete cu ajutorul fondurilor strânse în urma unei campanii de redirecționare a 2%  din impozitul pe venit către această cauză. Ulterior, cu sprijinul Lidl România și al clienților retailerului, au fost achiziționate încă cinci motociclete pentru București, printr-o investiție de 690 de mii de lei, în 2015. Până în prezent au mai fost achiziționate cu sprijinul financiar Lidl România încă 16 motociclete pentru orașele Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov, Galați, Târgu-Mureș, Ploiești și Sibiu în valoare totală de aproape 3 milioane de lei.