La Muzeul Orașului Oradea s-a deschis joi, 22 octombrie, expoziția „Kabuki. Stampe japoneze. Ukiyo-e Japanese Theatre Prints”. Expoziția este cea de al treilea eveniment din România dedicat stampelor japoneze și este realizată cu stampe din colecția avocatului George Șerban, unele expuse pentru prima dată în țară.

 

Prima expoziție de acest gen a fost organizată la Teatrul Național București, în anul 2018, iar a doua la Sibiu, la Muzeul Bruckenthal, în anul 2019. În expoziția deschisă joi la Oradea sunt prezenți 27 de artiști japonezi, reprezentanți ai celor mai importante școli: Torii, Katshukawa și Utagawa, precum și alți artiști ca Sharaku, Eisen, Utamaro, Hokusai, care nu aparțin școlilor amintite mai sus. Cele 110 lucrări expuse, sub formă de unic, diptic și triptic, sunt xilogravuri, iar tehnica de realizare, așa cum explică George Șerban este următoarea: un artist realizează desenul, un gravor cu experiență transpune desenul pe o placă de lemn, prin crestare, iar în cazul gravurilor policrome realizează mai multe plăci, în  funcție de numărul culorilor. Tot gravorul, sau o a treia persoană, imprimă lucrările manual. Și mai există o a patra entitate, editura, care comandă și comercializează astfel de lucrări.
„Am adus la Oradea, în plus, lucrări pe care nu le-am expus până acum niciodată: povestea celor 47 de ronini, samuraii fără stăpân, o poveste ce a început în 1702, ilustrată aici de trei mari artişti în 12 lucrări. Pentru prima dată în România se vede aici, la Oradea, o lucrare originală din 1660, a primului artist care a creat stampe, se cheamă Moronobu. Este o lucrare alb-negru, un dansator şi un cântăreţ, în teatrul Kabuki, dar întrucât nu apăruse gravura color, se mai colora de mână. Aşa a început stampa japoneză, pentru ca apoi, la 800 de ani, Masanobu să scoată stampa policromă", a declarat George Şerban. Orădenii au ocazia de a admira şi „Marele val de la Kanagawa” a lui Hokusai (cea mai cunoscută și căutată stampă japoneză), în muzeu fiind expusă o ediţie din secolul XX. O importanță aparte în expoziție o au stampele dedicate teatrului japonez Kabuki, intenția colecționarului fiind aceea de a suscita interesul vizitatorilor spre acest tip de teatru a cărui caracteristică curioasă este absența actrițelor, rolurile feminine fiind interpretate tot de bărbați.
Expoziția are și un caracter educativ. Astfel, pentru cei interesați, în sala de expoziţie rulează un film despre apariţia stampelor, despre transferul lor în Europa şi influenţa pe care au avut-o asupra marilor artişti europeni. Două nume de referință, care și-au demonstrat pasiunea pentru stampele japoneze sunt Claude Monet și Vinceth Van Gogh, iar orădenii pot admira cataloage cu stampele celor doi pictori.
Curatorul expoziției este dr Alexandru Constantin Chituţă, care a ținut să mulțumească Angelei Lupșea, manager al Muzeului Orașului Oradea, pentru că a acceptat să găzduiască acest eveniment expozițional.

„Sper că prin intermediul acestei expoziții, dar și al catalogului, vizitatorii să exploreze fascinanta Japonie shogunală printr-o călătorie imaginară, aruncând o privire asupra unei lumi extraordinare a gravurii japoneze și mai ales a unui fenomen artistic singular și a unui univers artistic de mare frumusețe și originalitate”, a transmis curatorul. La finalele vernisajului, colecționarul a primit din partea conducerii muzeului, prin muzeografa Diana Iancu, o diplomă de onoare prin care i se conferă titlul de ambasador al artei contemporane. Expoziţia organizată în colaborare cu Ambasada Japoniei în România, Asociația Culturală Pictor „Octavian Smigelschi” și Societatea de Avocați „Șerban și Asociații” va putea fi vizitată în Cetatea Oradea, Palatul Princiar, etaj 1, sala 12, până în luna martie a anului 2021.​