Aflat la cea de-a XXVII ediţie, Târgul Meșterilor Populari a venit, și anul acesta, ca ȋn fiecare an, să ne ȋncânte privirile cu unele dintre cele mai frumoase tradiţii românești, care nu trebuie uitate niciodată.

Ca la majoritatea evenimentelor, normele de protecţie au stat la baza manifestărilor, dar, chiar și așa, mulţi oameni au fost dornici să vadă și să cumpere frumoasele obiecte și creaţii artizanale. Pentru a afla secretul meșteșugului lor, am stat de vorbă cu acești maeștri ai artei populare, care au venit la Oradea special pentru acest eveniment, atât din localităţile judetului Bihor, cât și din ȋmprejurimi: Maramureș, Gorj, Sălaj, Brașov, Cluj, Harghita și etc. De la ei am aflat câteva secrete privind confecționarea acestor opere de artă, care ies ȋn evidenţă prin unicitatea și originalitatea lor. La intrarea în târg, am fost fascinată de numeroasele costume populare şi de podoabele frumos realizate, în care predominau culoriile vii. Le-am adresat meșterilor care le-au confecționat câteva ȋntrebări. Am aflat, cu acest prilej, că, la realizarea unei salbe de mărgele, maestrul popular petrece aproximativ 3-4 ore, însă acest lucru depinde de cât de colorate sunt salbele, dar și de modelul folosit.

„De mică fac aceste podoabe, iar când lucram, era mai mult o metodă de relaxare. Acum, a devenit o pasiune de care nu m-aș despărți niciodată. Acest lucru e mai mult un hobby pe care ȋl fac mai ales când vin de la serviciu, pentru a mă relaxa, a mă destinde, de aceea nu pot estima exact cât timp durează să le finalizez”, ne-a declarat interlocutoarea noastră.

Trecând pe lângă frumoasele costume populare, am descoperit că unele sunt confecționate cu multă dragoste de cineva care a dus pasiunea şi arta la un alt nivel. Astfel, una dintre doamnele prezente ne-a spus că acestea îi sunt realizate de mama dânsei, care şi acum, la 80 şi ceva de ani, ţese cu pasiune şi dragoste.

„Aceste ii au fost realizate de mama mea, care și acum, la 89 de ani, coase şi brodează”, ne-a declarat meșterul popular.

Mergând mai departe, dăm de maeștri olari, în mâinile cărora lutul devine artă pură și care, fără ezitare, stau să ne explice cum realizează toate acele obiecte frumoase şi viu colorate.

„Cea mai ușoară parte în realizarea oricărui obiect este modelarea, care îmi ia undeva la o oră, după care totul se complică, pentru că, odată realizate obiectele, ele trebuie arse, pentru ca lutul să se întărească, iar abia apoi, pictate”, ne-a mărturisit olarul.
Iar orădenii care au vizitat târgul, în ciuda ploilor, s-au putut convinge singuri de frumuseţea şi măestria meşteşugului lor.

Isabel DAVID
elevă cls. a X-a, Liceul „Don Orione”