La exact 100 de ani de la inaugurarea primei şcoli româneşti din Oradea - Statuia lui Emanuil Gojdu, reinaugurată
Sâmbătă, 5 octombrie, în Parcul 1 Decembrie, intrarea dinspre starda Spiru Haret, a avut loc dezvelirea statuii reabilitate a marelul mecena Emanuil Gojdu. Evenimentul a avut loc la împlinirea a exact 100 de ani de când şi-a deschis porţile prima şcoală românească din Oradea, acum Colegiul Naţional Emanuil Gojdu.
Festivitățile au început cu intonarea imnului național „Deșteaptă-te Române!”, și au continuat cu slujba de sfințire a statuii, oficiată de episcopul ortodox Sofronie Drincec.
Statuia reabilitată a fost dezvelită de Angela Lupșea directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor, în prezenţa primarului Ilie Bolojan, a viceprimarului Florin Birta, a directorului Colegiului Național Emanuil Gojdu, Florin Nicoară, a directorului adjunct Anca Mile, a sute de elevi și profesori, dar și în prezența a numeroși foști gojdiști, inclusiv absolvenţi ai promoţiei 1953, care au depus o coroană la picioarele statuii, purtând şepcile uniformei pe care au avut-o ca elevi. Nu au lipsit de la festivitate P.S. Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic al Oradiei, Prefectul Ioan Mihaiu, sau vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang.
Prima alocuţiune a fost rostită de Dorel Tifor, fost elev, profesor de limba română şi mai apoi director al colegiului, care a amintit tragedia trăită de Emanuil Gojdu la moartea fetiţei sale, unul dintre factorii care au stat la baza deciziei de a-şi dona averea pentru educaţia tinerelor generaţii. În continuare, primarul Ilie Bolojan le-a amintit celor prezenţi că în 5 octombrie 1919 a avut loc festivitatea de începere a primului an școlar la prima școală românească, Liceul Emanuil Gojdu. „S-a dovedit că aceasta a fost piatra de temelie a învățământului românesc din Oradea. Din umbra zidurilor acestui liceu, ne urmăresc 100 de ani de istorie, peste 20.000 de oameni absolvind această unitate de învățământ. Manifestarea de azi este o formă de respect, pe care orașul Oradea trebuie să o aducă acestor oameni, acestor generații de profesori care au format caractere”, a spus Bolojan. Acesta a mai afirmat că în semn de respect pentru generaţiile de dascăli care au îndrumat elevii liceului, dar şi pentru cariera profesională a lui Dorel Tifor, va propune Consiliului Local decernarea titlului de cetăţean de onoare fostului profesor de limba română.
Ultima alocuţiune a fost rostită de directorul colegiului, prof. Florin Nicoară. „Ne mândrim că statuia a ajuns lângă şcoala noastră. Emanuil Gojdu a fost un vârf de lance în domenizul în care a activat şi sper că şi şcoala care-i poartă numele este la fel”, a spus directorul. A urmat festivitatea depunerii de coroane şi jerbe, ulterior sutele de orădeni prezenţi la eveniment mutându-se chiar în faţa colegiului, acolo unde a fost dezvelită plăcuţa comemorativă.
Toţi orădenii prezenţi la manifestare au primit şi un cadou din partea Muzeului Oraşului Oradea: lucrarea „Emanuil Gojdu 1802-1870 –Avocat, mecen românilor ardeleni”, autor dr. Cristina Liana Pușcaş. Structurată pe șapte capitole, cercetarea punctează câteva aspecte esențiale din viața, studiile, cariera și activitatea de mecena a lui Emanuil Gojdu, ilustrează istoricul clădirii instituției școlare de pe malul Crișului, ridicată în 1896, dar şi nașterea, în 1919, a Liceului clasic-modern „Emanuil Gojdu”, prima școală românească din Oradea.
Colegiul Național Emanuil Gojdu are mari merite, dar în nici un caz nu e prima școală românească din Oradea, ci primul liceu românesc de stat. Scoala Normală greco-catolică era deja centenară la momentul acela.