Organizată în condiții speciale, a XXI-a ediție a Festivalului Toamnei a fost dovada clară că acolo unde se dorește cu adevărat, se muncește și se caută soluții, se pot organiza evenimente frumoase. Ba mai mult, situația pandemică a fost sursă de inspirație pentru unul din elevii școlii care a realizat o machetă din legume, cu mesajul sugestiv „Poartă mască, arată că îți pasă!”.

Scopul proiectului, care se organizează la Școala „Nicolae Bălcescu” de mai bine de două decenii, este de a educa elevii în spiritul protejării mediului, a dezvoltării creativității, a implicării active a familiei în activitățile școlii și a sensibiliza comunitatea.

„În festivalul de anul acesta au fost implicați un sfert din elevii școlii. Din cauza măsurilor pe care a trebuit să le luăm nu am putut implica toate clasele, ne-am axat mai mult pe elevii din învățământul primar. Am lucrat în etape, după o planificare clară. Câte două clase pe zi expuneau machetele, ceilalți copii ieșeau pe rând, în pauze, câte 10 minute pentru a le admira, iar după masă veneau și părinții care vizitau expoziția. A doua zi, reluam procedura cu alte clase. Publicul nu a depășit niciodată 30 de persoane. Eu cred că a fost un act de curaj din partea profesorilor și părinților că și-au asumat această expoziție în condițiile dificile de astăzi. Unii elevi s-au supărat pentru că nu i-am putut implica pe toți anul acesta dar este de aplaudat efortul colegelor, al copiilor și părinților”, a spus directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu”, Radu Pîrja.

Proiectul se desfășoară an de an, în luna octombrie, și cuprinde mai multe activități de ecologizare, protejarea mediului, plantare de flori, împărțire de fluturași pentru a atrage atenția asupra păstrării unui mediu curat, activități și jocuri în aer liber.

Vedeta expoziției organizate chiar în curtea școlii, a fost lucrarea realizată de elevul Andrei Todoran, din clasa a IV-a. Ea prezintă o ambulanță, medici, asistenți și o izoletă din fructe și legume, toate sub mesajul „Stop Covid! Poartă mască, arată că îți pasă”. Pe lângă ea au putut fi admirate prințese, coșuri cu fructe, minioni de toate tipurile, categoriile și în toate ipostazele posibile, arici, iepurași, rachetă (din morcovi), căsuțe și porcușori din dovleci, oițe din conopidă etc.

Evenimentul s-a încheiat vineri cu Parada Toamnei la care au participat elevii din clasele pregătitoare. A fost prima activitate extrașcolară la care micuții au participat.

Alături de inițiatoarea și coordonatoarea proiectului, Stela Tăut, și de conducerea școlii, în organizarea evenimentului s-au mai implicat profesorii Adina Gomboș, Ioan Boga, Carla Istvanovici, Simona Bunta, Monica Igna, Andaluza Rat, Simona Vancea, Bianca Petrita, Vasilica Ienei, Alina Horanit, Adriana Tiugea, Alina Deliman, Romina Hulban și bibliotecara Daniela Pop, administratoarea de patrimoniu Daniela Sarb, secretara șefă Paula Bodea și secretara Leda Poenaru.