În 26 septembrie, va avea loc lansarea cărții pr. Valeriu Gr. Sima, „Protopopul Martir de la Huedin” – material documentar, ediție îngrijită, studiu introductiv și note de Mădălin-Sebastian Lung, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2024.

 

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea vă invită să participați în data de 26 septembrie la lansarea cărții pr. Valeriu Gr. Sima, „Protopopul Martir de la Huedin, material documentar. Evenimentul se va desfășura în cadrul Muzeului Orașului Oradea, Piața Emanuil Gojdu, nr. 39-41 (Cetatea Oradea), Corp A, etajul I, de la ora 14.00.

Lucrarea se dorește a fi o reunire a mai multor mărturii documentare (păstrate în cadrul Arhivelor Naționale ale României, Direcția Județeană Cluj) culese de către preotul Valeriu Gr. Sima, despre Aurel Munteanu, primul protopop ortodox român al Huedinului, un personaj cu o bogată activitate pe tărâm religios, cultural ori politic, dar și cu un destin tragic, curmat brusc și cu bestialitate la puțin timp după durerosul Dictat de la Viena din vara anului 1940.

„Faptul că un preot greco-catolic, respectiv Valeriu Gr. Sima, trecut după interzicerea acestui cult la ortodocși, a reușit să strângă laolaltă un mănunchi de date și informații importante despre protopopul Aurel Munteanu nu poate fi, în mod evident, decât lăudabil, el constituindu-se într-o pildă de concordie dezinteresată pentru toți cei ce simt românește și doresc să caute în trecut modele demne de urmat”, transmit organizatorii.

Alături de Mădălin-Sebastian Lung, despre volum va mai vorbi și prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.