O istorie în carne și oase, și nu orice fel de istorie, ci istoria răului. Cam așa poate fi descrisă cartea lansată ieri, la Universitatea din Oradea, de către sociologul – criminolog Luca Vincenti, un personaj deschis și echilibrat, cu un talent oratoric deosebit și o pasiune puternică pentru ceea ce face.

Au fost scrise sute de cărți, au fost turnate mii de filme despre bande cartier, crimă organizată, Mafie. Unele inspirate din realitate, altele rod al imaginației. Foarte puține au pornit însă de jos, de la stradă, de la ce se întâmplă acolo și cum ajung oamenii să dețină puteri care pot subjuga nu doar o comunitate sau un oraș, ci o țară întreagă.

Luca Vincenti, în cartea „Bandele de Stradă”, încearcă să explice tocmai aceste mecanisme și imbolduri care duc spre aceste fenomene.

„Cum se dezvoltă un fenomen. Evident, cu un membru de calitate al societății. Însă cum poate el să creeze o astfel de rețea? Pentru asta nu ajunge un om, pentru că e nevoie de reputație și notorietate, care trebuie construite. Așa că ia o mână de tineri pe care îi învață și cu ajutorul cărora ajunge acolo unde vrea. Tot ce fac împreună devine o carte de vizită. Cu ajutorul reputației și notorietății își pune la punct o structură de putere. Așa intră într-un cerc de intership criminal. Bandele rămân jos și devin un fel de anticameră pe care o folosesc cei de sus pentru a-și consolida, întări și extinde puterea. Sunt însă și niște câmpuri, așa că trebuie cultivate. Pentru asta se dezvoltă structuri de distribuție și răsplată cu bani și alte astfel de foloase. Asta face Camora. Sistemul funcționează foarte bine în SUA, în colaborare cu Mafia din Italia, Africa, China. Sunt numeroase cazuri cu oameni executați în țări străine de necunoscuți, aparent fără nicio legătură. Ele sunt însă reglări de conturi care se distribuie folosind aceste rețele. Acolo unde nu funcționează bine frica, funcționează credințele. În Italia sunt foarte mulți refugiați fără acte, pentru ei există Voodoo. Știu că pentru dumneavostră sau pentru europeni în general, astea sunt povești, dar oamenii aceia chiar cred în așa ceva. Sunt elemente de putere cu care lucrează Mafia, mai ales că oamenii aceia nu pot merge la poliție, neavând acte. Propria lor credință sau cultură devine o cușcă din care nu au nicio șansă să evadeze”, a povestit Luca Vincenti în fața unei săli pline.     

Evenimentul, moderat de sociologul Adrian Hatos – directorul Școlii Doctorale de Sociologie a Universității din Oradea, a avut loc în sala Practipass a Facultăţii de Ştinţe – Socio Umane din cadrul Universităţii, ieri, de la ora 12.00. Cartea „Bandele de stradă”, scrisă de sociologul Luca Vincenti, este o carte document – monografie de criminologie, un studiu, la care autorul a lucrat şapte ani de zile. A studiat bandele de cartier din Genova, le-a urmărit mişcările infiltrându-se între ele. Astfel, a reușit să le descifreze codurile, pe unii dintre ei a reuşit să-i intervieveze.

Lansarea a fost parte a Conferinţe internaţionale a studenților și doctoranzilor în Sociologie, Asistență Socială și Resurse Umane „Actualitate în cercetarea studențească” desfășurată în perioada 24-25 mai, care a oferit studenţilor interesaţi, de la nivel licenţă, masterat și doctorat oportunitatea de a împărtăşi rezultatele cercetărilor proprii în domeniile sociologie, asistenţă socială şi resurse umane.

Organizator a fost Facultatea de Științe Socio-Umane, Departamentul de Sociologie și Asistență Socială și Școala Doctorală de Sociologie a Universității din Oradea, în parteneriat cu Universitatea din Debrecen și Asociația CHARIS.