Lotus Therm a fost inaugurat la Băile Felix - Unic în România
Inaugurarea Lotus Therm Spa&Luxury Resort din Băile Felix, unicul complex balnear de 5 stele din România, a avut loc sâmbătă, în prezenţa jurnaliştilor şi a reprezentanţilor investitorilor. Lucrările au durat mai bine de trei ani şi s-au realizat pe scheletul fostului Hotel Lotus, închis în anul 2006. Investiția a fost realizată prin efortul susținut de cei cinci acționari - SIF Transilvania Brașov, SIF Oltenia Craiova, SC Turism Felix SA, SIF Muntenia București și SIF Moldova Bacău - și se ridică la 29.3 milioane euro. „Secretul acestei realizări este că s-au întâlnit un grup de oameni deştepţi, investitorii, cu un grup de oameni muncitori, aşa cum suntem cei de aici", a menţionat directorul general al SC Turism Felix, Florian Serac. Alături de el, la inaugurare au fost prezenţi Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania, Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, Szabo Ştefan, preşedintele Consiliului de Supraveghere a SIF Transilvania, şi Gabriel Filimon, directorul general al SIF Muntenia.
„Complexul Lotus Therm se întinde pe o suprafaţă de 28.446 mp, suprafaţa desfăşurată fiind de 46.248 mp", a menţionat Florian Serac, adăugând că activitatea este împărţită în trei componente - partea hotelieră, baza de tratament şi zona de agrement (aquapark-ul Felixarium). Acestora li se adaugă parcarea cu 210 locuri. Capacitatea de cazare în hotelul de 5 stele este de 262 locuri în 180 de camere (79 camere single, 37 camere duble, 3 camere pentru persoane cu dizabilități, 39 apartamente, 8 suite și 6 apartamente speciale - VIP, Honeymoon, Gold, Blue) care se evidenţiază prin eleganța designului și prin confort. Cel mai impresionant apartament este cel VIP, care dispune de o terasă pe care a fost amplasat un jacuzzi. Clădirea impunătoare, cu un design modern şi pereţi de sticlă, sau, cum l-au prezentat proprietarii - „cel mai spectaculos hotel din regiunea de vest a ţării" - mai include trei saloane, cu capacităţi de 100, 150 respectiv 200 de locuri, în care pot fi organizate conferințe, traininguri, cursuri, simpozioane, seminarii, nunți, banchete, botezuri, aniversări, dar şi un restaurant cu o capacitate de 180 de locuri.
Felixarium, un aquapark inedit
Zona de agrement este reprezentată de Felixarium, un aquapark inedit, unic în România, fiind construit și proiectat la cele mai înalte standarde și oferind distracție și surprize, indiferent de vârstă. Felixarium este construit pe o suprafaţă de 7.574 mp şi cuprinde 14 piscine interioare și exterioare cu recirculare și apă termală, jacuzzi, peșteri, cascade, două tobogane, zone de luat masa (Cascada Bar, Yammi Grill, Tiki Bar), teren de beach volley, centrul Gold Spa cu trei tipuri de saună și cameră de gheață. Atracţia principală este cupola retractabilă de deasupra piscinelor interioare. La Felixarium vor avea acces atât persoanele cazate în hotel, cât şi cei care vin doar pentru o zi. Florian Serac a anunţat că până în vară tariful pentru accesul la Felixarium este de 35 lei/zi pentru cei din afara hotelului. În ceea ce priveşte baza de tratament, aceasta se întinde pe o suprafaţă de 4.090 mp şi oferă soluţii pentru afecţiunile reumatice, post-traumatice şi neurologice. Centrul de tratament balnear şi Spa, Nelumbo Med-SPA, este perfect conectat cu hotelul de 5 stele pentru intimitatea oaspeţilor. Centrul dispune de cele mai variate servicii și terapii: hidroterapie, împachetări și băi cu nămol, împachetări cu parafină, electroterapie, hidrokinetoterapie, kinetoterapie, masaje, piscine interioare cu apă termală, cosmetică, saune și o fântână cu gheață. Apele termale din Băile Felix sunt și curative și cele mai apreciate din regiune, având proprietăți miraculoase pentru majoritatea afecțiunilor aparatului locomotor. De asemenea, în cadrul centrului se află un aparat unic în partea de nord-vest a ţării, Tecar Terapia, cu tehnologie de ultimă generaţie, pentru recuperare.
Problema e... infrastructura!
„Acest complex de 5 stele este singurul din România la acest nivel. S-au mai făcut investiţii, însă nu la o asemenea anvergură. Aici încercăm să dezvoltăm un concept nou, de prevenţie şi conservare a stării de sănătate, astfel încât clienţii să nu vină doar când ies la pensie, ci în calitate de turişti, să îşi conserve starea de sănătate, iar după ce împlinesc 50-60 de ani să vină în continuare ca turişti, nu ca să se trateze. Eu, personal, nu cunosc o bază de tratament mai mare în România", a declarat Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania. El a menţionat că în centrul de tratament s-a adus aparatură de ultimă generaţie, nefăcându-se rabat la calitate. „Am decis să dezvoltăm această staţiune astfel încât să devină o staţiune fanion în România. Volumul de investiţii este foarte mare, astfel că a fost nevoie să apelăm şi la alţi investitori - SIF Oltenia, SIF Muntenia şi SIF Moldova", a adăugat Mihai Fercală. Potrivit acestuia, investiţia a fost de 633 euro/mp, recuperarea sumei totale urmând să se facă în 12-15 ani. Totodată, el a remarcat faptul că Lotus Therm Spa&Luxury Resort este singurul din Uniunea Europeană acreditat de ESPAS (European Strategy Policy Analysis System). „Un activ acreditat ESPAS permite unui cetăţean din Uniunea Europeană să aleagă unde se tratează. Dacă nu eşti acreditat, nu vine nimeni", susţine preşedintele SIF Transilvania.
Pe de altă parte, Mihai Fercală a menţionat că durata de recuperare a investiţiilor în turism este destul de mare. Unul dintre motivele principale identificate de preşedintele SIF Transilvania pentru care turismul nu se poate dezvolta pe măsura posibilităţilor este faptul că infrastructura este la pământ. „După 25 de ani nu avem o autostradă care să lege Bucureştiul de Vestul Europei. Fără infrastructură, turismul nu-şi poate aduce contribuţia la PIB", a afirmat Fercală. El a criticat faptul că, în România, nu se construieşte nici măcar 50 km de autostradă pe an. „Dacă am fi avut autostrăzi, am fi avut mai multe companii care activează în România, mai mulţi turişti. Măcar au redus fiscalitatea în acest sector, iar efectele se văd deja. Însă Guvernul nu trebuie să facă nimic, doar să construiască autostrăzi şi aeroporturi. Acum e greu să ajungi în Felix, dar dacă se va termina Aeroportul din Oradea va fi mai bine, pentru că vei putea ajunge într-o oră de la Bucureşti", a mai declarat Mihai Fercală.
FOARTE FRUMOS din partea investitorilor !!!!