Manifestări cu distanţare socială şi măşti de protecţie - Ziua oraşului în pandemie
Festivităţile dedicate Zilei Oradiei s-au desfăşurat în condiţii speciale, de pandemie, cu păstrarea distanţei şi cu măştile pe faţă. Programul manifestărilor a cuprins o şedinţă festivă a Consiliului Local Oradea, la care au participat atât consilierii cărora le încetează mandatul, cât şi cei proaspăt aleşi. De asemenea, a avut loc un ceremonial militar în Parcul 1 Decembrie, în cadrul căruia au susţinut alocuţiuni primarul ales, Florin Birta, şi istoricul Gabriel Moisa.
Ziua Oradiei a fost marcată ieri printr-o şedinţă festivă a Consiliului Local şi un ceremonial militar-religios, acesta desfăşurându-se la statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie. La şedinţa festivă au participat o parte dintre consilierii municipali din mandatul 2016-2020, alături de o parte din consilierii locali rezultaţi în urma scrutinului din 27 septembrie. De asemenea, au fost prezenţi atât primarul Ilie Bolojan, cât şi primarul ales Florin Birta, alături de viceprimarul Mircea Mălan şi şefi din cadrul Primăriei Oradea. În acest an, din cauza pandemiei, la şedinţa festivă au participat doar câţiva invitaţi, printre care prefectul Dumitru Ţiplea şi episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea. „12 octombrie va rămâne o zi importantă pentru oraşul nostru atât pentru evenimentele desfăşurate la finalul Primului Război Mondial, dar şi pentru eliberarea Oradiei către finalul celui de Al Doilea Război, ambele evenimente având importante efecte nu doar pentru Oradea, ci şi pentru această parte de lume în care Dumnezeu ne-a hărăzit să trăim”, a afirmat, în alocuţiunea sa, Ilie Bolojan, preşedinte ales al Consiliului Judeţean Bihor, dar încă primar al Oradiei. El a mulţumit tuturor celor care au contribuit, cu preţul vieţii, şi la eliberarea oraşului în octombrie 1944, punând bazele a ceea ce este astăzi Oradea şi România. „Oradea este un oraş care se dezvoltă, care îşi respectă locuitorii, un oraş tolerant, în plină dezvoltare, aşa cum sunt convins că va fi şi în anii următori. Este obligaţia noastră ca, în 12 Octombrie, cel puţin, să ne gândim cu recunoştinţă la cei care au făcut lucruri importante pentru ţara noastră, la cei care au făcut lucruri importante pentru Oradea şi la cei care au căzut pe fronturi, în închisorile comuniste pentru demnitatea noastră şi pentru ceea ce este astăzi România”, a mai menţionat Bolojan.
Istoricul Gabriel Moisa a subliniat faptul că, de Ziua oraşului, Oradea marchează două evenimente importante: 12 octombrie 1918 – semnarea Declaraţiei de autodeterminare a românilor şi 12 octombrie 1944 - eliberarea oraşului Oradea de sub regimul horthyst de către armatele române. Moisa a precizat că rar se întâmplă, de-a lungul istoriei, ca în aceeaşi zi, în ani diferiţi, să aibă loc două evenimente atât de importante pentru o comunitate. În alocuţiunea sa, el a prezentat cum au fost posibile cele două evenimente şi ce învăţăminte pot fi trase în urma acestora. „Oradea este un spaţiu al toleranţei: cele trei comunităţi importante de atunci – română, maghiară şi evreiască - şi-au dat mâna din raţiuni ce ţin de bunul simţ, de convieţuire, pentru că au ştiut că trebuie să trăiască aici, unii cu alţii, pentru a gestiona treburile. Oradea este un spaţiu al bunei înţelegeri şi, sperăm noi, un bun exemplu pentru toată lumea, de a colabora cinstit, în interesul comunităţii”, a afirmat decanul Facultăţii de Istorie. Şedinţa s-a încheiat cu o rugăciune rostită de episcopul Virgil Bercea.
Programul manifestărilor a continuat în parcul 1 Decembrie, cu un ceremonial militar, la care au fost prezenţi prefectul Dumitru Ţiplea, primarul în exerciţiu Ilie Bolojan, primarul ales Florin Birta, viceprimarul Mircea Mălan, viitorii viceprimari – Arina Moş şi Marcel Dragoş, deputaţii liberali Florica Cherecheş şi Gavrilă Ghilea, șeful Garnizoanei Oradea, Dumitru Prunduș, încă vicepreşedinţii CJ Ioan Mang şi Traian Bodea, episcopul greco-catorilc Virgil Bercea, cadre militare, şefi de instituţii publice şi reprezentanţi ai unor partide, foarte puţini orădeni, elevi şi universitari. Ceremonialul s-a desfăşurat cu respectarea distanţei, participanţii purtând măştile de protecţie pe faţă. După un Te Deum oficiat de preotul Garnizoanei Oradea, Mircea Ioniţă, au urmat alocuţiunile rostite de primarul ales Florin Birta şi istoricul Gabriel Moisa. În discursul său, Birta s-a referit şi la rezultatul alegerilor locale. „Vă mulțumesc în primul rând pentru susținerea dumneavoastră și pentru încrederea acordată. Acest lucru mă onorează și mă obligă în același timp să continuăm împreună dezvoltarea pe care a cunoscut-o Oradea în ultimii 12 ani”, a menţionat primarul ales, adăugând: „Suntem azi pe o axă ascendentă şi niciodată viitorul nostru ca oraş nu a fost mai optimist. Cu Ilie Bolojan primar timp de 12 ani am devenit un oraş de referinţă pentru întreaga ţară, unele practici sunt azi preluate de alte oraşe, pentru că timpul vorbelor a trecut şi cel al faptelor este cel care ne caracterizează. O întreagă clasă politică s-a reformat prin felul în care cetăţenii au dorit să penalizeze lipsa rezultatelor. Și sper eu că se va reforma în continuare”.
Ceremonialul s-a încheiat cu festivitatea depunerii de coroane la statuia Ostaşului Român.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.