În jur de 150 de oameni au participat ieri la „discuția amiabilă” pe care Colegiul Medicilor a avut-o cu pneumologul Flavia Groșan ajunsă vedetă pe internet după ce a spus că a tratat la cabinetul ei 1.000 de pacienți de covid și că medicii din spitalele Covid mai mult ucid pacienții decât îi tratează.

Lume pestriță adunată, ieri, în fața Colegiului Medicilor Bihor. Cu mască și fără mască (deși poliția și jandarmeria era la 30 de metri de locul evenimentului și protestatarii nu aveau nicio treabă cu distanțarea socială), pensionari, foști pacienți, agitatori, oameni îmbrăcați sărăcăcios, cu icoane în brațe sau cu pancarte pe care scria „O susținem pe Flavia Groșan”, s-au adunat cu câteva minute înainte de sosirea pneumologului în fața Colegiului. Cei peste 80.000 de fani de pe Facebook se „diluaseră” între timp, străduța pe care se află Colegiul fiind umplută cu maxim 150 de persoane. Din lipsă de ocupație, o parte dintre protestatarii de paradă se rățoiau la ziariști „Cine te plătește pe tine mă, să mă întrebi de ce nu port mască?”, a tunat unul din bărbații care se bucura totuși că cineva îi pune întrebări. O altă doamnă cu părul alb, sublinia în fața camerelor că nu a venit doar să o susțină pe Flavia Groșan ci și să îi conteste pe cei care au denunțat-o (deși Colegiul Medicilor spusese încă de săptămâna trecută că s-a autosesizat). Peste toți, o voce răgușită repeta, ca o moară stricată, „a spus Tătaru că omului sănătos îi dăunează masca”. Un altul se împleticise în propria logică: „Cu ce drept ne ucid? Cu ce drept ne țin în viață?”. Chiar și o parte dintre cei care îl înconjurau, izbucniseră în râs.

În jurul orei 13.30, a sosit și Flavia Groșan, într-o limuzină Mercedes neagră, vizibil slăbită și sprijinindu-se de un bărbat cu ochelari.

„Vă iubim și vă susținem” a spus cineva în timp ce o altă persoană i-a dat un buchet de flori. „Vă iubesc, mulțumesc mult de tot, voi fi aici lângă dumneavoastră de fiecare dată”, le-a răspuns femeia, în aplauzele mulțimii.

A urmat o perioadă de calm în care protestatarii, pavlovian, aplaudau și scandau ori de câte ori se deschidea ușa Colegiului sau credeau că s-a deschis.

„Cei care facem binele putem să dormim liniștiți. Celor de la Colegiul Medicilor trebuie să le fie frică pentru că ei și toate spitalele sunt afiliate politic și primesc ordine. Prezumția de nevinovăție trebuie să o dăm tuturor. Unii nu știu, alții nu știu după cine să se ia, alții nu știu citi, alții nu au păreri proprii, iar alții sunt cu adevărat competenți. Știm că mor oameni în spitale. Nu aș îndrăzni să spun că toți medicii sunt vinovați. Doar o parte dintre ei omoară oameni. Am colegi care au ieșit cu bine din spital. Nu cred că au avut doar noroc”, a spus, printre altele, Ramona Irina Tarţa, venită din Baia Mare să o susțină pe Flavia Groșan.

La 14.20 Flavia Groșan a ieșit de la audiere și a spus „Mergem mai departe, sunt lângă voi”, fiind din nou aplaudată de cei adunați. Nu a făcut declarații afirmând doar că a purtat o discuție elegantă. Limuzina și-a făcut loc printre protestatari, iar la plecare a claxonat de câteva ori, ca la nuntă.

 

„Dacă va continua, va ajunge în fața comisiei de disciplină”

Președintele colegilor Medicilor Bihor, Carmen Pantiș, a făcut apoi o declarație de presă care a început cu scandal, o parte din protestatari insistând să intre în sală.

„Audierea doamnei Groșan la Comisia de Etică și Deontologie Medicală nu a fost o anchetă. La audiere, alături de reprezentanții comisiei, au fost prezenți și specialiști invitați, de la Anestezie, Terapie Intensivă, Infecțioase și Pneumologie. A fost o discuție amiabilă în care dumneaei și-a exprimat dragostea față de pacienți. Doamna Groșan a încălcat articolul 10 și articolul 22 (litera k) din Codul de Deontologie Profesională, legat de denigrarea unor colegi și de afirmarea în spațiu public a succesului unor tratamente care nu au fost verificate prin studii științifice. Am primit o reclamație pe e-mail de la un medic din București, dar nu întrunește condițiile pentru o reclamație de malpraxis. O concluzie în urma audierii este aceea că doamna doctor va continua să își trateze pacienții ca și până acum. Toate cazurile grave vor fi îndrumate spre spital, unde există posibilitatea unor analize mai complexe și a unui tratament de suport. Am rugat-o să fie mai reținută când vorbește de colegii din spital și ea a spus că nu există elemente de neîncredere legate de activitatea din spital. Doamna Flavia Groșan nu primește nicio sancțiune și această autosesizare s-a terminat astăzi. Pacienții care au forme ușoare au ajuns la doamna doctor, nu cei cu forme grave.”, a spus Carmen Pantiș care, întrebată de reporterul Crișanei dacă este normal să nu se ia nicio măsură atunci când un medic își denigrează colegii, a adăugat: „Comisia de Etică și Deontologie nu poate să dea nicio sancțiune. Doamna doctor a recunoscut că era vorba despre pacienții cu bronhopneumopatie obstructivă, nu pacienți de Covid. Dacă doamna doctor va continua să facă declarații defăimătoare la adresa colegilor, se va autosesiza Comisia de Jurisdicție care o va trimite la Comisia de Disciplină care poate declanșa anchetă și da sancțiuni”.

În Codul de Deontologie Profesională, la articolul 10, cel încălcat de Flavia Groșan, se precizează: „de-a lungul întregii sale activități, medicul își va respecta confrații, ferindu-se și abținându-se să îi denigreze”, iar la art 22, lit k: „constituie fapt și act nedeontologic „respingerea publică, cu excepția dezbaterilor din comunitatea medicală, a unor mijloace de diagnostic, tratament și profilaxie recunoscute de comunitatea științifică academică medicală, precum și recomandarea publică a unor tratamente nefundamentate științific”.

 

Vedetă pe Facebook

Scandalul a izbucnit săptămâna trecută după ce în presa națională a apărut un material în care Flavia Groșan se lăuda că a vindecat aproape 1.000 de pacienți Covid la cabinetul ei privat și că în spitale oamenii sunt uciși de medicii care aplică protocoalele medicale.

„Obiectivul meu de la începutul pandemiei a fost ca niciun pacient să nu ajungă pe mască de oxigen, nu intubat, pe mască. Și nu a ajuns. Eu mă duc pe medicația mea clasică, ieftină, care include și Claritromicina, un antibiotic ce face parte din grupa antibioticelor macrolide. Este singurul antibiotic cu tropism (proprietate de a se localiza în anumite organe) viral. Sunt doar trei antibiotice în clasa macrolidelor, eritromicina, pe care toată lumea o știe, azitromicina și claritromicina. Mie nu-mi place azitromicina, pentru că este o copie mai slabă a claritromicinei. Eu am lucrat în niște studii clinice foarte interesante pe pneumonii și acolo am învățat despre tropismul viral al claritromicinei, acolo am învățat rolul antiinflamator al claritromicinei, pe care nu îl are niciun antibiotic. Și de 10 ani lucrez cu acest antibiotic în pneumonii virale și atipice. Pe mine m-a prins perfect pandemia și m-am dus ca și tratament etiologic pe claritromicină. Sigur că, pe lângă acest antibiotic, mai sunt câteva tratamente adjuvante, că ea singură nu face față. Este o schemă de tratament care îmi aparține”, a spus dr. Flavia Groșan care a mai adăugat: „în saturațiile de oxigen de peste 80% eu mă duc cu doze foarte mici de oxigen, 2-3 litri pe minut și timp scurt pe zi, 4-5 ore. Oxigenul în exces inhibă creierul, pentru că normal creierul controlează organismul, nu un aparat. Eu aici nu am fost de acord cu ei deloc, cu dozele foarte mari de oxigen pe care le administrează, cu 20 de litri îi bagă în acidoză, în edem cerebral. Pentru că ei nu sesizează că oxigenul ține saturația, dar crește în același timp dioxidul de carbon în creier și fac edem cerebral și mor. Eu mă duc pe medicație ca să controlez saturația din oxigen. Oxigen foarte puțin și apoi la plimbare. Heparina mea este plimbarea, obligatoriu, un minut pe oră te plimbi, masă-pat, masă-geam, masă-bucătărie. Eu nu dau heparină pentru că mi-e frică să nu facă hemoragie alveolară, pentru că pacienții intră pe picioarele lor și se degradează extraordinar de repede, în 3-4 zile ei sunt în ATI. Dacă eu mă sperii la 80% saturație atunci mă las de meserie, iar ei sub 90 îi bagă în spital. Am avut un pacient de 50 de ani cu 65% saturație. Medicul de familie a trimis salvarea după el, dar omul a spus că preferă să moară acasă decât să se ducă în spital și a apelat la mine. Am reușit să îl vindec fără spitalizare și doar cu o doză mică de oxigen. M-am dus pe medicație calm, frumos până când l-am vindecat. Dacă se ducea în spital îl intubau pe loc”.

În plus, Flavia Groșan a susținut că anumite medicamente administrate de medici agravează boala pacienților cu Covid.

„Norocul a fost cu câteva asistente, pe care eu le consider eroine, făceau cu ochiul bolnavilor să nu ia Kaletra și să arunce medicamentele. Apoi intrau doctorii în salon și întrebau de ce nu au diaree și de ce se simt bine pacienții. Aceste asistente au salvat viața bolnavilor. Le mai dau în spitale și Codeină să oprească tusea și toate secrețiile rămân în plămâni, ei zic că sunt cheaguri, eu zic că sunt secreții inflamatorii, saturația începe să scadă, devin agitați că nu pot respira, îi sedează, îi pun pe mască și după care Dumnezeu cu mila”, a afirmat pneumologul într-un interviu care s-a viralizat pe rețelele de socializare.