Mii de credincioși s-au îndreptat sâmbătă, 6 ianuarie, spre lăcașurile de cult din Oradea și județ, pentru a participa la sfinţirea cea mare a apei (Agheasma Mare). În zi de praznic împărătesc, enoriașii Parohiei Ioșia Nord au avut bucuria și onoarea de a-l primi în mijlocul lor pe părintele prof. univ. dr. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor Publice.

 

Biserica ortodoxă cu hramul „Sfântul Duh Mângâietorul”, Oradea

Părintele-ministru Marcel Boloș a slujit, sâmbătă, la Sfânta Liturghie, împreună cu pr. paroh, Felix Bicăzan, cu pr. conf. univ. dr. Viorel Popa, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, co-slujitor la acest sfânt lăcaș, și cu pr. pensionar, Vasile Bicăzan. Potrivit părintelui Felix Bicăzan, la acest lăcaș de cult, s-au sfințit aproximativ 3.000 de litri de apă. „Agheasma Mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând proaspătă, curată și bună la gust. În casele credincioșilor, se ține la loc de cinste, în recipiente curate, de preferință din sticlă. Credincioșii gustă din ea pe nemâncate, în caz de boală, în zile de post, dar și în duminici și sărbători mari”, ne-a informat părintele paroh al bisericii, Felix Bicăzan. La finalul slujbei religioase, a existat și un moment festiv, în cadrul căruia părintele decan Viorel Popa i-a înmânat părintelui-ministru Marcel Boloș Medalia aniversară a Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman”, distincție acordată anul trecut mai multor personalități, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de învățământ academic teologic ortodox orădean.

 

Catedrala ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” (Biserica cu Lună)

Slujba de sfințire a apei a fost oficiată de preoții bisericii, în frunte cu părintele paroh Teodor Cristea. Părintele Cristea ne-a informat că, la această biserică, s-au sfințit aproximativ 5.000 de litri de apă, în butoaie de câte o mie de litri, fiecare fiind dispus cu robinet. Cei care nu au reușit să ajungă sâmbătă la biserică, pot merge în această săptămână după apă sfințită. „Agheasma Mare se bea dimineaţa, pe nemâncate, înaintea anafurei, iar atunci când credinciosul se împărtăşeşte, după aceasta. Apa sfințită de Bobotează se poate bea timp de opt zile, între 6 şi 14 ianuarie, inclusiv, până la Odovania Praznicului”, ne-a declarat părintele Teodor Cristea, parohul Bisericii cu Lună.

 

Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae”, Oradea

Slujba de Bobotează a fost oficiată de PS Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, înconjurat de un sobor de preoţi. În jur de 1.300 de litri de apă s-au sfinţit pentru credincioşii care au venit în număr frumos la acest lăcaș de cult. „O parte din Agheasma Mare a fost oferită credincioșilor în sticle, iar cine și-a adus recipient curat de acasă, s-a putut servi din ciubăr”, ne-a spus părintele Ovidiu Duma, parohul Catedralei „Sfântul Nicolae”.

 

Biserica greco-catolică „Duminica tuturor sfinților”, Oradea

Sfințirea mare a apei a avut loc sâmbătă, de la ora 10.30, credincioșii având la dispoziție aproximativ 200 de litri de apă în sticle. Părinte paroh al bisericii, Ugo Bozzi, a celebrat la acest lăcaș de cult Liturghia de Bobotează. Bisericuța are un loc special în orașul de pe Crișul Repede, fiind situată în imediata apropiere a Liceului Don Orione din municipiu.

 

Biserica ortodoxă cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”, Gepiu

Credincioșii au participat, cu mic, cu mare, la sărbătoarea Botezului Domnului. Pentru acest mare eveniment, s-au pregătit peste 500 de sticle de apă, în recipiente noi, etichetate. Slujba de sfințire a apei a fost oficiată de preacucernicul părinte paroh Călin Ovidiu Popa, protopopul Tincăi. Comunitatea ortodoxă din Gepiu este compusă din peste 500 de credincioși.

 

Boboteaza este unul dintre marile praznice ale Creştinătăţii, încadrat între două duminici speciale şi precedat de o zi de post şi de ajun. Este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în Iordan, zi în care s-a descoperit Preasfânta Treime omenirii şi în care s-a sfinţit Iordanul şi natura înconjurătoare.