A fost nebunie vineri, în Sala Polivalentă a Univeresității din Oradea, unde s-a organizat o nouă ediție a Nopții Cercetătorilor. Cei mici au avut ocazia să experimenteze cot la cot cu oamenii de știință, să vadă ce se ascunde în spatele celor mai fascinante fenomene naturale și să afle dacă, în viitor, ar putea și ei să îmbrace uniforma cercetătorilor.

Încă de la intrarea pe poarta curții Sălii Polivalente, te întâmpinau grupuri de elevi sau micuți cu părinții de mână veniți la eveniment. În fața sălii, o mașină mare de pompieri, era înconjurată de copii, unii dintre ei dotați cu căști de pompieri. Înăuntru, abia îți mai puteai face loc la standurile dispuse pe toate laturile sălii. Printre ele, standuri ale MENSA, ELSA, Asociația learn, build and sahre, Smart learning center, Kapo fun, IPJ, Naidec, ISU etc.

„Față de ediția trecută a crescut numărul de expozanți și, din câte se pare, și numărul de participanți. Încep să vină persoane de vârste surprinzător de mici și oameni în vârstă, plus grupuri organizate de la școli, și asta mă bucură. Au realizat că pot găsi aici curiozități științifice și este o atmosferă foarte plăcută. Evenimentul marchează într-un fel și începutul anului universitar. Sunt aproape 30 de expozanți iar robotica e la mare căutare de când a devenit o modă”, a spus Aurel Căuș, președintele Senatului Universității din Oradea, prezent la eveniment.

Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Prima Noapte a Cercetătorilor Europeni a fost organizată în 2005 şi a atras până acum peste 1.5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în directă legătură cu publicul, iar vizitatorilor ocazia de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor.