O casă memorială de excepţie pentru Europa Centrală - S-a redeschis Muzeul Ady Endre
Vineri, 28 februarie, a avut loc redeschiderea oficială a Muzeului Memoria Ady Endre din Parcul Traian, eveniment posibil graţie efortului comun depus de Muzeul Ţării Crişurilor şi Consiliul Judeţean Bihor în parteneriat cu Muzeul Literaturii „Petőfi” din Budapesta și Asociația Caselor Memoriale ale Scriitorilor Maghiari.
Vernisajul s-a bucurat de prezenţa a numeroase oficialităţi din judeţul Bihor şi din Ungaria, dar şi de prezenţa lui Demeter Katalin, reprezentantă a Consulatului General al Ungariei din Cluj. Din punct de vedere arhitectural şi scenotehnic, muzeul a fost renovat încă din 2019, prilejuit de Centenarul morții poetului național maghiar.
„După aproape un an, s-a redeschis un Muzeu Memorial Ady Endre de excepţie, nu numai pentru Oradea, ci şi pentru Europa Centrală. A fost o onoare pentru noi, cei de la Muzeul Ţării Crişurilor, să colaborăm cu Muzeul Literaturii Petőfi din Budapesta, dar şi cu Asociația Caselor Memoriale ale Scriitorilor Maghiari”, a spus, în deschiderea vernisajului, managerul MTC, Aurel Chiriac. Acesta a subliniat că restaurarea obiectelor aparţine MTC, a mulţumit pentru finanţare Consiliului Judeţean Bihor şi a subliniat că de acum activitatea acestei case memoriale va fi susţinută de doi noi angajaţi, Borsi Lóránt şi Szamos Mariann. În completare, preşedintele CJ Bihor, Pastor Şandor, a subliniat că îşi doreşte să poată activa şi terasa din faţa muzeului, pe viitor. Prezent la vernisaj, episcopul Virgil Bercea a subliniat că expoziţia vernisată ajută orădenii se meargă cu paşii corecţi pe urmele lui Ady Endre. „Este foarte important să ştim să mergem pe urmele înaintaşilor noştri. În urmă cu doi ani şi jumătate, la Carei, s-a dezvelit un grup statuar Ady Endre – Otilia Marchiş. Otilia Marchiş era fiica protopopului greco-catolic din Homorod. Iar după studii a ajuns să aibă un salon literar la Paris. Era prietenă cu Ady, dar şi cu Rodin. Ea este cea care l-a introdus pe Brâncuşi la Rodin. Ady a mai fost prieten cu un alt mare poet, Octavian Goga, căruia i-a vândut Castelul de la Ciucea. A fost între ei o prietenie dincolo de politică. Oamenii aceştia au fost europeni înainte de a fi Uniunea Europeană”, a spus Virgil Bercea. Istoricul Péter Zoltán, cel care a lansat anul trecut cea mai completă biografie dedicată poetului național maghiar, a prezentat în cadrul vernisajului un scurt istoric al clădirii casei memoriale, care este de fapt clădirea fostei cafenele „Müller”, foarte populară la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Nu în ultimul rând, directoarea Muzeul Literaturii „Petőfi” din Budapesta, Zsuzsa Calla, a vorbit despre digitalizarea, respectiv ordonarea colecţiei din Muzeul „Ady Endre, o bază importantă pentru actuala expoziţie. Momentele muzicale din cadrul vernisajului au fost oferite de muzicianul Huzella Péter, iar actorul Meleg Vilmos a recitat din lirica lui Ady Endre.
Ediţii princeps, manuscrise, imagini de colecţie
Expoziţia care poate fi admirată de orădeni are în prima plan activitatea publicistică a marelui poet maghiar, iar cele trei camere ale casei memoriale surprind atmosfera din redacţiile şi cafenelele acelor vremuri. Astfel, sunt expuse colecţii ale operelor poetice, publicistice şi de proză, inclusiv ediţii princeps care conţin autograful autorului, dar şi manuscrisele lui Ady Endre, care include corespondenţa sau manuscrise ale membrilor societăţii literare A Halnap. Publicul mai poate admira colecţii de reviste literare, printre cele mai importante fiind colecţia aproape completă a revistei Nyugat, din perioada 1908-1937. Nu lipsesc din expoziţia curatoriată de Csorba Csilla imagini care surprind fragmente din viaţa şi activitatea poetului. Un accent aparte este pus şi pe iubirea dintre Ady Endre şi Diosy - Adél Brull, soţie de negustor şi nepoata unui evreu bogat, care i-a fost amantă vreme de 9 ani. Iubirea lor a început în anul 1903 şi a durat până în anul 1921, când femeia care apărea în poeziile lui Ady drept Leda s-a îndrăgostit de alt bărbat, lăsându-l pe poet în pragul deznădejdii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.