La ceas aniversar, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal aduce în fața publicului, printr-o expoziție organizată sub genericul Catedrala Încoronării. Istorie și Har, imagini, cărți poștale ilustrate și fotografii din colecția muzeulu Naţional al Unirii Alba Iulia.

 

Expoziţia a fost vernisată joi, 20 octombrie, la secţia Muzeul Oraşului Oradea din Cetate, şi a fost organizată în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia şi Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia. La vernisaj au participat, alături de managerul Muzeului Ţării Crişurilor, Gabriel Moisa, Ionela Simona Mircea, muzeograf la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Sorin Schiau, director adjunct al Colegiului Horea Cloşca şi Crişan din Alba Iulia, şi PS Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei.

Expoziţia carte cuprinde imagini, cărţi poştale ilustrate şi fotografii, este dedicată împlinirii unui secol de la sfințirea Catedralei Încoronării din Alba Iulia (8 octombrie 1922) și de la încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria ca suverani ai României Mari (15 octombrie 1922).

„Am descoperit această expoziţie undeva în septembrie, la Alba Iulia, şi am luat legătura cu invitaţii noştri de astăzi. Oradea poate vedea acum această poveste a încoronării pornind de la un teren viran şi continuând cu construirea catedralei”, a spus Gabriel Moisa.

„Imaginile din această  expoziţia vorbesc despre Alba Iulia, despre istoria românilor şi despre o perioadă extraordinară din istoria noastră naţională, despre o generaţie de personalităţi care nu au ezitat să-şi pună întreaga fiinţă în slujba neamului românesc”, a spus Ionela Simona Mircea. „Este generaţia care a făcut România Mare în 1918, şi care în 1922 a pus la cale încoronarea suveranilor, tot în Alba Iulia. Încoronarea trebuia să fie nu numai un ceremonial fastuos ci şi o impresionantă manifestare populară cu caracter naţional în care să se exprime bucuria publică în care România să fie prezentată în plan extern ce are ea mai valoros: cu oamenii”, a mai subliniat Simona Mircea.
Expoziţia poate fi vizitată până în data de 20 noiembrie.