Prima ediție a One Night Gallery la Oradea, și cea cu numărul 22 la nivel național, a avut loc sâmbătă seara, în Cetatea Oradea.

 

Ca parte a strategiei de extindere și de popularizare a scenei de new media art la nivel național, One Night Gallery s-a bucurat să adauge Oradea pe harta sa.

Artiștii acestei ediții au fost studioul vizual Les Ateliers Nomad, care au transformat celebrul monument arhitectonic din secolul XIV într-un spațiu al explorării, jocului și interacțiunii, datorită instalațiilor de artă realizate.

One Night Gallery Love Les Ateliers Nomad a prezentat şapte instalații artistice imersive: show de video mapping interactiv, în interiorul cetății Oradea, pe fațada clădirii G. În cadrul spectacolului de proiecții au fost integrate două momente de live performance, care au îmbinat dansul contemporan și new media art. Artista a purtat un costum cu senzori de mișcare ce a preluat mișcările de dans și le-a transpus apoi în efecte vizuale în cadrul proiecției.

De asemenea, vizitatorii au avut parte de VR journey, o experiență ce a putut fi experimentată cu ochelarii de realitate virtuală, creând o călătorie într-un univers paralel; Spectral Self, o instalație video interactivă care a invitat publicul să creeze noi forme vizuale prin mișcările corpului; DJ hotspot - animații interactive, influențate de ritmul muzicii Interactive; Lightroom, un spectacol coregrafiat de lumini, unde fiecare vizitator a putut dirija jocul de lumini prin mișcările corpului; Smoke Projection Tensions: o instalație de lumini și fum cu proiecții volumetrice; Frames: tablouri ce prind viață prin animații 3D, pe care publicul le-a putut controla printr-un senzor de mișcare influențând culorile și textura.

Instalațiile de new media art și intervențiile artistice au putut admirate în zona amfiteatrului Bethlen, atât în aer liber, cât și în interiorul corpului F . De asemenea, pe o parte a zidului cetății, aproape de intrarea principală, a fost proiectată o animație realizată special pentru această ediție.

Aceasta este cea de-a treia ediție One Night Gallery din 2022, prima având loc în București, pe 18 iunie, iar cea de-a doua la Constanța, pe 30 iulie.