La finele săptămânii trecute, spectatorii mici și mari au fost fascinaţi de spectacolul „Crăiasa Zăpezii și Oglinda Fermecată”, în care jocul de lumini, umbre și culoare a creat o lume magică.

Trupa Arcadia a Teatrului „Regina Maria” a prezentat sâmbătă, 18 decembrie, premiera spectacolului „Crăiasa Zăpezii și Oglinda Fermecată”, după Hans Christian Andersen, dramatizarea și regia Iulian Bulancea.

Textul spectacolului are la bază basmul „Crăiasa Zăpezii” al marelui autor danez de literatură pentru copii Hans Christian Andersen și păstrează firul epic principal al cunoscutei povești, pe care o încadrează într-o povestire în ramă și o trece printr-un proces de transformare dramatică, adaptând textul atât regulilor scenei, cât și universului estetic pe care și-l propune regizorul Iulian Bulancea.

„Am selectat din multitudinea de înțelesuri și valențe ale basmului pe cele mai simple și mai puternice, care să fie ușor reperate de publicul nostru țintă: copiii. Așa a apărut «Crăiasa Zăpezii și Oglinda Fermecată», textul care stă la baza spectacolului nostru, care e despre puterea prieteniei și a iubirii, despre capacitatea de a depăși orice obstacol, chiar dacă personajul nostru principal, Gerda, e văzută de toți ca fiind doar o fetiță‘”, explică regizorul Iulian Bulancea.

Metoda teatrală prin care povestea a prins viață pe scena Teatrului Arcadia este una mai puțin folosită în spațiul european: și anume teatrul de umbre, considerat a fi primul procedeu de animație, care s-a dezvoltat începând cu secolul al VI-lea e.n. în principal în zona Asiei.

„România și spațiul european, exceptând Turcia, nu au o tradiție în ceea ce privește teatrul de umbre. Poate de aceea e destul de puțin folosit ca mod de exprimare teatrală. Din punctul meu de vedere, teatrul de umbre este unul dintre cele mai fascinante tipuri de teatru. Umbra în sine este misterioasă și evocatoare, implicând deopotrivă existența luminii și a întunericului”, a mai explicat Iulian Bulancea.

Din distribuție fac parte actorii Consuela Egyed, Armanca Serac, Zentania Lupșe, Florian Silaghi, Alexandru Pop, Igor Lungu, Andrei Fazecaș. Scenografia este semnată de Răzvan Chendrean, iar ilustrația muzicală, de Iulian Bulancea.

Și reprezentanția de duminică, 19 decembrie, s-a bucurat de un imens succes în rândul publicului. Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 4 ani.