O zi încărcată de semnificaţii istorice - 9 Mai, marcată la Oradea
La Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie din Oradea, a avut loc, ieri, o scurtă ceremonie militară dedicată zilei de 9 Mai.
Puțini orădeni a strâns, în acest an, tripla sărbătoare din 9 Mai: Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliției Unite în cel De-al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene.
Evenimentul a debutat cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv, intonarea Imnului naţional al României şi Imnului Uniunii Europene. În continuare, preotul Garnizoanei Oradea, Mircea Ioniță, a oficiat o scurtă slujbă religioasă.
„Pentru noi, ca români și europeni, aceste evenimente au o mare însemnătate și le consider esențiale pentru formarea României și a Europei, așa cum le știm în prezent”, a subliniat prefectul Dumitru Țiplea în alocuțiunea sa.
Țiplea a menționat că această zi cu triplă semnificație ne amintește atât de capacitatea noastră de a ne decide soarta ca stat, cât și de faptul că facem parte din marea familie europeană, unde suntem un membru respectat.
„Avem datoria de a respecta sacrificiile făcute de înaintașii noștri pentru ca noi să ne bucurăm de o țară liberă și democrată, integrată în cea mai prolifică structură interstatală din lume. Glorie eroilor care și-au dat viața în război pentru apărarea țării, pentru pace și pentru apărarea principiilor democratice, iar vouă, dragi cetățeni români și europeni, La mulți ani! Doamne ajută!”, a concluzionat prefectul județului Bihor.
Festivitatea s-a încheiat cu depuneri de coroane de flori la Statuia Ostaşului Român.
Triplă sărbătoare pentru români
Independența României, un obiectiv pentru care soldații români au luptat în Războiul de Independență, a fost proclamată în data de 9 mai 1877, de către Ministrul de Externe liberal, Mihail Kogălniceanu, printr-un discurs memorabil susținut în Parlamentul României, fiind ratificată în ziua următoare. După secole în care au fost sub suzeranitate otomană, românii au devenit astfel națiune de sine stătătoare.
Cea de-a doua conflagrație mondială a fost cel mai devastator război pe care l-a cunoscut omenirea și a dus la pierderea a zeci de milioane de vieți omenești. După șase ani de lupte care au măcinat Europa, la 9 mai 1945, ultimele trupe germane din Insulele Canalului Mânecii s-au predat în mod oficial. Data de 9 mai rămâne, astfel, întipărită în memoria Europei ca fiind ziua în care Cel De-al Doilea Război Mondial a luat sfârșit. De atunci, au trecut 76 de ani, perioadă de pace cum Europa nu a mai cunoscut vreodată.
Această lungă perioadă de pace se datorează, în mare parte, unui eveniment care a avut loc la data de 9 mai 1950 când, prin declarația Ministrului de Externe francez Robert Schuman, se iniția o nouă organizare a statelor europene care să salvgardeze pacea. Celebra declarație este considerată temelia Uniunii Europene și primul pas în fondarea celei mai prolifice organizații de menținere a păcii, a pieței libere și de susținere a creșterii economice pentru binele tuturor cetățenilor săi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.