Oradea Summer Film revine în Parcul Cetăţii Oradea de vineri, 9 august. Până la în data de 18 august inclusiv,  cinefilii sunt invitaţi în Cetate la o serie de proiecţii în cadrul cărora vor putea viziona producţii premiate din ţară şi de peste hotare.

În plus, hamacele, şi beanbags vor sta la dispoziţia spectatorilor, alături de răcoritoare, îngheţată, nachos şi popcorn. Ca şi la ediţiile precedente, primul  weekend de film este dedicat producţiilor româneşti.  Proiecţiile de film vor avea loc în fiecare seară, de la ora 21.00, iar intrarea va fi liberă. Astfel, vineri, 9 august , cinefilii sunt invitaţi să vizioneze California Dreamin’ (Nesfârşit), România, 2007. Acţiunea filmului se petrece în anul 1999, în timpul războiului din Kosovo. Un tren care transportă echipamente militare trimise de NATO / OTAN a primit aprobarea verbală a Guvernului României de a traversa țara în direcția frontierei cu Serbia. Convoiul este plasat sub protecția unor soldați americani și români. Însă, când convoiul ajunge la Căpâlnița, un sat uitat de lume din Câmpia Bărăganului, șeful stației CFR, un fel de „mafioso” local trist și dezabuzat,  refuză să lase trenul să treacă. Pelicula, regizată de Cristian Nemescu, a obţinut premiul „Un certain regard” la a 60-a ediție (2007) a Festivalului de la Cannes.

Sâmbătă, va rula pelicula Sieranevada, regia Cristi Puiu (2016). Acțiunea din „Sieranevada” are loc la trei zile de la atentatul din redacția hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo.  La patruzeci de zile de la moartea tatălui său, Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor.

Duminică, weekendul filmelor româneşti se încheie cu pelicula Croaziera, de Mircea Danieluc (1981). Aflat în clasamentul Cele mai bune 10 filme româneşti din toate timpurile, filmul prezintă povestea unui grup tineri care organizează o croazieră pe Dunăre, de la Calafat la Cernavodă. Croaziera este oferită de către autoritățile comuniste câștigătorilor unor concursuri. „Înfățișând fațada optimistă, zâmbitoare, a unei simbolice excursii, filmul lasă să se vadă dedesubuturile — meschinăria, precaritatea participanților, oportunismul, poltroneria îndrumătorilor — și, fără a schimba un accent, dar și fără a evita notele false, zgrunțuroase ale realității (chiar când ele par anestetice și transmit un kitsch visceral, ca-n „noul val” ceh din anii '60), face să se vadă provincialismul, deriziunea idilismului” (Romulus Rusan).