Orădenii iubesc filmele în aer liber. Prima seară a Oradea Summer Film, desfășurată în șanțul Cetății Oradea, s-a bucurat de succes, sute de orădeni luând cu asalt locația.

 

Până duminică, 18 august, Parcul Cetății Oradea este transformat în cinematograf în aer liber, unde orădenii se pot bucura de filme, dar și de gustări, înghețată sau bere. Spațiul destinat evenimentului, din șanțul Cetății, spre strada Griviței, este frumos amenajat, cu ghirlande și beculețe, iar participanții se pot odihni pe șezlonguri, beanbags, scaune sau băncuțe, ori își pot aduce propriile pături.

Miercuri, cei mai mulți dintre participanți au venit în grupuri, cu prietenii sau alături de familie. Înainte de începerea filmului, de la 19.30, atmosfera a fost întreținută, cu muzică relaxantă, de grupul de DJanes bewitched. Primul film al evenimentului, „Patru fiice”, a început la ora 21.00, după ce organizatorii au anunțat că spectatorii sunt invitați să voteze, în fiecare seară, filmul favorit. Voturile se vor concretiza într-un Premiu al Publicului de 1000 de euro, care va fi oferit regizorului sau regizoarei filmului, în parteneriat cu Banca Transilvania. Câștigătorul va fi anunțat pe 20 august.

Filmele, care vor începe în fiecare seară, la ora 21.00, explorează diverse tematici, însă ceea ce le leagă este demersul de explorare a unor teritorii cinematografice aflate la granițele dintre ficțiune și non-ficțiune. Provin din teritorii precum Tunisia (în co-producție cu Franța, Arabia Saudită, Germania), Iran, Ucraina (în co-producție cu Canada, Franța) și România (în co-producție cu Statele Unite ale Americii).

Filmul proiectat miercuri seara, în deschiderea evenimentului, „Patru fiice”, regizat de Kaouther Ben Hania, a fost o coproducție internațională între patru țări – Franța, Arabia Saudită, Germania, Tunisia, proiectat în premieră în Oradea. A fost lansat în 2023, la Festivalul de Film de la Cannes, unde a fost recompensat cu premiul Golden Eye pentru Cel mai bun film documentar.

În cea de-a doua seară a festivalului, joi, 15 august, au fost proiectate scurtmetrajelele: „Apeluri nepreluate” de Andreea Păiș, „Eugen, prietenul Antoniei”, de Vlăduț Iosef, „Laila”, de Raya Al Souliman, și „Iedera”, de Sarra Tsorakidis. Ultimele două filme, „Laila” și „Iedera”, au fost regizate de două cineaste din România cu origini arabe, respectiv grecești, absolvente ale Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, iar primele două filme „Apeluri nepreluate” și „Eugen, prietenul Antoniei” au fost filmele de dizertație ale celor doi, din cadrul programului masteral de la aceeași universitate de film bucureșteană.

Vineri, 16 august, orădenii sunt invitați să vadă filmul iranian „Close-up”, regizat de Abbas Kiarostami, lansat în 1990, la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

Sâmbătă va rula „Mrs. Buică / Doamna Buică”, o coproducție România, Statele Unite ale Americii, regizat de Eugene Buică, lansat în 2023, la Festivalul Astra Film, cu rating N-15.

Ultimul film din festival va fi proiectat duminică, 18 august.  „Intercepted/Interceptări” este regizat de Oksana Karpovych, este o coproducție Canada, Franța, Ucraina, cu rating N-15, și a fost lansat în 2024, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Intrarea la Oradea Summer Film 2024 este gratuită.

Organizator este Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea), cu sprijinul Primăriei Oradea, partener este Banca Transilvania, colaborator curatoriere și concept – NoCut Film Collective, prin Cristina Haneș, iar co-curator și moderare – Andreea Chiper.