În perioada 22-24 septembrie, în Cetatea Oradea, se va desfășura Sărbătoarea Recoltei, ediția a II-a, eveniment ce va oferi participanților, pe lângă expozițiile cu standuri de produse tradiționale, un program cultural artistic susținut de ansambluri folclorice și interpreți din Bihor.

Programul ediției din acest an a evenimentului a fost prezentat ieri, într-o conferință de presă, de către Dorin Popa, președintele Asociației pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare (ACPPA) „Crișana”, Adrian Șimon, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bihor, Mihai Jurca, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR) și de Mircea Jacan, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor.

„E important să ne cunoaștem producătorii adevărați. Dacă anul trecut au participat 25, anul acesta, vor fi prezenți 40, semn că ediția de anul trecut a fost un succes”, a spus Dorin Popa, președintele ACPPA „Crișana”, în deschiderea conferinței de presă, adăugând că, în cadrul evenimentului, va avea loc Târgul de Toamnă, zilnic, între orele 10.00-19.00.

La standuri vor fi prezenți producători de legume și fructe din Bihor, dar și producători agroalimentari de produse tradiționale, care își vor expune și oferi spre vânzare produsele proprii. Totodată, ei vor organiza degustări de produse agroalimentare și de produse tradiționale. În plus, evenimentul va fi un bun prilej pentru gospodine de a-și cumpăra cele necesare pentru zacuscă sau murături direct de la producători.

„Prețurile produselor vor fi de bun simț, cu cel puțin 10% sub prețurile de pe piață”, a menționat Dorin Popa.

Târgul Meșterilor Populari

De asemenea, manifestarea din Cetate va reuni oameni și tradiții în cadrul Târgului Meșterilor Populari din Bihor. Vizitatorii vor avea ocazia să întâlnească meșteri și artiști populari, care vor expune și oferi spre vânzare veșminte populare și obiecte folosite în diferite meșteșuguri. Meșterii populari vor promova tradițiile autentice bihorene, prin demonstrații, în cadrul atelierelor proprii.

„E nevoie să reactivăm aceste meserii și meșteșuguri, pentru că avem nevoie să ne păstrăm identitatea, avem nevoie de acești meșteri populari care sunt din ce în ce mai puțini. Într-un fel, și comunitatea este de vină pentru dispariția acestor tradiții”, a conchis președintele ACPPA „Crișana”. Sfatul lui Dorin Popa pentru orădeni este să iasă din casă, la finalul acestei săptămâni, și să vină la sărbătoare, chiar dacă va ploua, cu atât mai mult cu cât, la intrarea în Cetate, organizatorii le vor asigura vizitatorilor pelerine de unică folosință, în caz de vreme nefavorabilă.

La rândul său, Mihai Jurca, directorul APTOR, a menționat că, în cazul în care vor primi notificări de vreme rea pentru finalul acestei săptămâni, cel mai probabil vor fi amânate sau chiar anulate anumite puncte din program.

Jocuri tematice pentru copii

Organizatorii s-au gândit și la cei mai mici dintre vizitatori, prin urmare, în Cetatea Oradea, va fi amenajat un spațiu cu jocuri tematice, pe grupe de vârstă, inspirate din frumuseților toamnei. Copiii vor putea explora toamna trecând pe la standurile producătorilor, de unde vor colecționa abțibilduri cu fructe și legume specifice de sezon, pentru a le așeza în „Coșul cu bunătăți”. Efortul lor va fi recompensat cu o serie de premii care se vor acorda prin tragere la sorți, duminică, 24 septembrie, pe scenă, de la ora 16.00.

Mai mult, Sărbătoarea Recoltei va aduce orădenilor, începând cu ora 17.00, spectacole susținute de ansambluri folclorice, artiști amatori autohtoni și artiști consacrați care vor încheia seara.

„Până în prezent, au confirmat participarea la eveniment 18 meșteri populari. De asemenea, vor fi prezenți, în total, aproximativ 30 de ansambluri și interpreți. Anul trecut am avut noroc de vreme caldă și bună, sperăm să țină vremea cu noi și de această dată”, a spus Mircea Jacan, directorul CJCPCT Bihor, ieri, la conferința de presă.

Programul evenimentului

„Sărbătoarea Recoltei” se va desfășura după următorul program:

Vineri, 22 septembrie, între orele 10.00-19.00, târg de toamnă; 12.00-20.00, târg de meșteri populari; 14.00-20.00, jocuri tematice pentru copii; 14.00-16.00, workshop: „Local food for local people”; 17.00, deschiderea oficială; 17.00-20.00, program folcloric cu artiști din Bihor; 21.00-22.00, Taraful Caliu;

Sâmbătă, 23 septembrie, între orele 10.00-19.00, târg de toamnă; 12.00-20.00, târg de meșteri populari; 14.00-20.00, jocuri tematice pentru copii; 12.00-14.00, workshop tehnic pentru producători; 17.00-20.00, program folcloric cu artiști din Bihor; 20.00-21.00, concert Mihai Mărgineanu;

Duminică, 24 septembrie, între orele 10.00-19.00, târg de toamnă; 12.00-20.00, târg de meșteri populari; 14.00-20.00, jocuri tematice pentru copii; 13.00-15.00, workshop „AgroTransilvania Cluster”; 16.00- 17.00, Ansamblul folcloric Aușana; 17.00-19.00, program folcloric cu artiști din Bihor; 19.00-21.00, concert folcloric „Așa-i toamna pe la noi”, susținut de artiștii Otilia Haragoș Seghedi, Felicia Costin, Petrică Popa, Cornelia Covaciu, Luminița Tomuța, Leontin Ciucur, Stângaciu, Cornel Borza, Dana Ionela Jurjuț, Maria Sidea, Gheorghița Nicolae, Veta Biriș, Sava Negrean, dirijor: Adrian Miescu, director artistic: Leontin Ciucur.

Intrarea la eveniment va fi gratuită.