Caravana filmelor TIFF a ajuns, la finele săptămânii trecute, la Oradea. Între 2 și 4 septembrie, în cinci locații din oraș, cinefilii s-au putut bucura de un maraton cinematografic, dar şi de întâlnirea cu invitaţii celei de-a V-a ediţii.

Peste 30 de titluri sonore au fost incluse în programul celei de-a V-a ediții a TIFF Oradea. Orădenii au avut ocazia să urmărească filme premiate la cele mai prestigioase festivaluri și să descopere în premieră cine-concertele pregătite de organizatori special pentru acest eveniment. Evenimentele au fost organizate în Piața Unirii, la Teatrul Regina Maria, Filarmonică și Palatul Baroc, precum și la Sinagoga Neologă Sion.

Proiecția de deschidere s-a desfășurat în sala Filarmonicii de Stat Oradea, pe muzica cvartetului de la Espressione, care a interpretat un repertoriu inspirat din coloana sonoră a filmului. „Iluzii pierdute”, filmul ales să deschidă festivalul, a fost realizat după romanul omonin al lui Honoré de Balzac, și răsplătit cu șapte premii César. Filmul francez regizat de Xavier Giannoli spune povestea tânărului poet Lucien de Rubempré, care se îndrăgostește nebunește de baroneasa Louise de Bargeton. De teama scandalului, cei doi iubiți fug la Paris, unde speră să trăiască anonim. Nu trece mult și baroneasa îl respinge, iar Lucien se trezește singur și fără o lețcaie. Filmul a primit Premiul César pentru Cel mai bun film din acest an.

De la aceeaşi oră, la Sinagoga Sion, a avut loc cine-concertul „Nedorită”, de Michael Curtiz / Mihaly Kertesz, în acompaniamentul live al lui DJ Dubase. TIFF Oradea a continuat sâmbătă și duminică, având un program bogat de proiecții în mai multe săli orădene, precum și în aer liber.

Printre filmele care au putut fi văzute sâmbătă seara se numără „Metronom” - despre o iubire adolescentină în România comunistă, ai cărei tineri protagoniști ascultă emisiunea „Metronom”, de la Radio Europa Liberă, ba chiar și corespondează cu realizatorii, lucru interzis la vremea aceea -, „Nimic despre dragoste” - o producție marca Florin Piersic jr. și „Povestea soției mele” - despre un căpitan de vas care pune un pariu că se va însura cu prima fată care intră în localul în care se afla el.

Duminică, printre altele, orădenii au putut viziona filmele „Imaculat”, „Anul pierdut 1986”, precum și un cine-concert special, „Nosferatu”, la Filarmonica de Stat Oradea.