Jocuri, concursuri și experimente inedite au fost organizate de polițiștii bihoreni pentru copiii și tinerii participanți la „Noaptea Cercetătorilor”, pentru promovarea unui comportament nonviolent și a unei atitudini responsabile în comunitate.

Vineri, 30 septembrie, în intervalul orar 17.00 – 22.00, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu polițiștii Serviciului Rutier, alături de reprezentanți ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea, au desfăşurat o serie de activităţi în cadrul proiectului „Noaptea Cercetătorilor 2022”.

Poliţiştii au fost invitaţi în Sala Polivalentă a Universităţii Oradea și în curtea instituției de învățământ universitar, să promoveze comportamentul nonviolent şi atitudinea responsabilă în comunitate şi să desfăşoare activităţi interactive, prin jocuri, concursuri, cu ajutorul laboratorului mobil de siguranță rutieră, a simulatorului de accidente rutiere și a ochelarilor care simulează efectele consumului de alcool sau droguri.

Poliţiştii au organizat ateliere de lucru, concursuri și demonstrații în care au fost implicați sute de copii și tineri, pentru ca aceştia să înveţe să recunoască pericolele şi să nu devină victime ale unor infracţiuni. Totodată, copiii au avut ocazia să joace ,,Roata Prevenirii”, un joc cu întrebări din domeniul siguranţei personale, siguranţei pe internet şi prevenirii consumului de droguri. Pentru răspunsurile corecte, copiii au fost recompensaţi de polițiști cu diverse premii.

În cadrul aceluiași eveniment, polițiștii bihoreni au interacționat cu adolescenții și tinerii prezenți și i-au informat cu privire la evenimentele negative în care ar putea fi implicați ca urmare a consumului de droguri.

Cei prezenți au avut ocazia să participe la un experiment, care presupunea parcurgerea unui traseu cu obstacole, purtând ochelari speciali, ce distorsionează realitatea și simulează efectele psihomotorii ale consumului de alcool sau droguri. De asemenea, în curtea Universității Oradea, polițiștii Serviciului Rutier au pus la dispoziția participanților laboratorul mobil de siguranță rutieră, unde au fost proiectate materiale video cu recomandări preventive, destinate tuturor categoriilor de participanți la trafic, dar, în special, copiilor.

Publicul prezent la activitatea preventivă a polițiștilor rutieri bihoreni a avut la dispoziție și un simulator de accidente rutiere, care reproduce impactul frontal în cazul unui accident rutier produs la o viteză de deplasare de maximum 20 de km/h, în cazul în care conducătorul auto sau ocupanții vehiculului nu poartă centura de siguranță. În plus, polițiștii au pus la dispoziția publicului un mini covor rutier și mini indicatoare rutiere.