Porţi deschise, exerciţii demonstrative şi paradă în Oradea - Ziua Pompierilor din România
Pompierii bihoreni vor marca joi, 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România printr-o serie de manifestări dedicate, în special, cetăţenilor. Toate subunităţile din judeţ vor organiza manifestări de tipul Ziua Porţilor Deschise, bihorenii fiind invitaţi să asiste la exerciţii demonstrative. De asemenea, în Oradea va avea loc o defilare cu autospecialele din dotarea pompierilor. Tot în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Pompierilor, ieri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” a organizat o competiţie dedicată ziariştilor, „Jurnalistul pompier”.
Stingere incendii, salvări de persoane de la înălţime, exerciții de descarcerare, de acordare a primului ajutor calificat, prezentare tehnică de intervenţie, defilare cu autospeciale de intervenție sunt doar câteva dintre activitățile pregătite de pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”, pentru bihoreni, cu prilejul Zilei Pompierilor din România. Joi, 13 septembrie, pompierii militari vor sărbători 170 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, moment istoric în care ostaşii Companiei de Pompieri Bucureşti conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au luptat cu îndârjire, curaj şi devotament împotriva armatei otomane net superioare numeric. În cinstea evenimentului şi a tuturor eroilor pompieri căzuţi la datorie de-a lungul timpului, ISU Bihor organizează o serie de activităţi ce vor include: depuneri de coroane la Grupul Statuar al Pompierilor Bihoreni, ședință festivă și competiții sportive, iar pentru cetățenii care doresc să sărbătorească Ziua Pompierilor din România alături de pompierii militari bihoreni, la sediul unității și la sediile tuturor subunităților din județ se va organiza Ziua Porților Deschise. În intervalul orar 18.00 -19.00, în municipiul Oradea, se va desfășura o defilare cu autospecialele de intervenție, pe traseul: strada Avram Iancu - strada Traian Moşoiu - Piaţa 1 Decembrie - Piaţa Cetății - Bulevardul Dimitrie Cantemir - strada Nufărului - Bulevardul Dimitrie Cantemir - Piața Independenţei - strada General Magheru - Calea Republicii - Piața București - Bulevardul Ştefan cel Mare - strada Transilvaniei - Bulevardul Dacia - Bulevardul Decebal - strada Matei Basarab - strada Avram Iancu. La sediile subunităților din județ, activitățile aferente Zilei Porților Deschise vor consta în exerciții demonstrative, prezentarea autospecialelor, echipamentelor şi accesoriilor din dotare și sesiuni de informare preventivă, desfășurate în intervalul orar 10.00 -16.00. De asemenea, cei interesaţi vor putea să viziteze Muzeul Pompierilor Bihoreni, amenajat la sediul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, situat pe strada Aluminei, nr. 57.
Mii de misiuni
Comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” a susţinut, ieri, o conferinţă de presă, ocazie cu care inspectorul şef col. Sorin Caba a prezentat activităţile desfăşurate de ISU în primele opt luni ale acestui an. Potrivit informaţiilor furnizate, în zona de competenţă a instituţiei s-au desfăşurat 8.446 misiuni ale subunităţilor de pompieri şi ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, în medie 34,75 de misiuni pe zi, faţă de 30,21 misiuni în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dintre misiuni, 903 au fost intervenţii pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, 5939 intervenţii ale echipajelor SMURD şi 1604 exerciţii şi recunoaşteri în teren. Pompierii au intervenit la 193 de incendii în timp ce echipajele SMURD au asitat 5781 de persoane. Anul acesta, au fost salvate 72 de persoane, înregistrându-se trei persoane decedate şi şapte răniţi. Valoarea estimată a bunurilor salvate în urma incendiilor se ridică la peste 50 milioane de lei, în timp ce valoarea bunurilor distruse este de peste 4 milioane de lei. Pe de altă parte, inspectorul şef al ISU „Crişana” a precizat că cercetările în cazul incendiului care a izbucnit la clădirea Palatului Episcopal Greco-Catolic sunt încă în curs. „Toate ipotezele sunt luate în calcul. Cercetarea este în curs, vom da un verdict cu privire la stabilirea cauzei probabile a incendiului într-un timp cât se poate de rezonabil”, a declarat col. Sorin Caba.
„Jurnalistul pompier”
Ieri, pompierii orădeni i-au provocat pe ziarişti la o competiţie dedicată special reprezentanţilor mass-media. Concursul „Jurnalistul pompier” a cuprins probe de pregătire motrică specifică pompierilor militari și de refulare a apei la țintă, durata circuitului în cadrul căruia s-au desfășurat probele fiind de 6 - 10 minute. Ziariştii, echipaţi corespunzător, au avut ocazia să afle pe propria piele ce înseamnă o mică parte din meseria de salvator, dar şi condiţiile în care pompierii îşi desfăşoară activitatea. Jurnaliştii au urmat un traseu pe parcursul căruia au urcat pe scară, au refulat apa la ţintă şi au cărat diverse echipamente, inclusiv „victime”, totul contra-cronometru. La final, la categoria fete, locul I a fost ocupat de Alina Hambaraş (Crişana), locul II i-a revenit Oanei Farcaş (Bihon.ro), iar locul III a fost ocupat de Crina Dobocan (Jurnalul Bihorean). Un premiu special, pentru participare, i-a fost acordat Mădălinei Sim (ebihoreanul.ro). La categoria băieţi, locul I a fost ocupat de Costel Demian (Bihon.ro) iar locul II de Robert Rezmuves (Radio Transilvania şi Plusz FM). Toţi ziariştii au fost recompensaţi cu diplome şi medalii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.