Preşedintele Ungariei, Ader Janos, a participat, ieri, la festivitatea de inaugurare a Turnului Ciunt din Salonta, care a fost renovat cu bani primiţi de la guvernul maghiar, dar şi la vernisajul expoziţiei comemorative dedicate poetului Arany Janos, reamenajată în turn.

 

Turnul Ciunt a fost ieri punct de întâlnire pentru salontani, dar şi pentru oficialităţi române şi maghiare. La ora 12.00, a fost programată festivitatea de inaugurare a clădirii, care a fost renovată, pe exterior şi interior, cu realizarea unui sistem de încălzire. De asemenea, au fost restaurate obiectele care au aparţinut poetului Arany Janos şi care sunt expuse în muzeul care-i poartă numele. Lucrările au fost finanţate de Guvernul maghiar, suma ridicându-se la 150 milioane de forinţi (în jur de 500.000 de euro). Invitatul special al evenimentului a fost preşedintele Ungariei, Ader Janos, care a fost însoţit de primarul municipiului Salonta, Laszlo Torok, directorul Muzeului de Literatură „Petofi” din Budapesta, Gergely Prohle, şi criticul literar Pal S. Varga, membru al Academiei Maghiare de Ştiinţe. De asemenea, au fost prezenţi deputatul UDMR Szabo Odon şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor. Inaugurarea a fost precedată de discursuri ale primarului Salontei, directorului Muzeului „Petofi” şi ale criticului Pal S. Varga, intercalate de momente artististice susţinute de actorul Meleg Vilmos (directorul Filarmonicii de Stat Oradea) şi muzicianul Csorsz Rumen Istvan. Toate discursurile şi momentele artistice au fost susţinute exclusiv în limba maghiară. În schimb, deşi a venit tocmai de la Budapesta, preşedintele Ungariei nu a scos niciun cuvânt în cadrul festivităţii şi nici nu a făcut declaraţii de presă. El s-a limitat să deschidă, în mod simbolic, poarta Turnului Ciunt şi a vizitat expoziţia dedicată poetului Arany Janos, găzduită de turn încă din 27 august 1899 şi care a fost reamenajată după finalizarea lucrărilor de reabilitare şi restaurare. Gergely Prohle, directorul Muzeului de Literatură „Petofi” din Budapesta, a menţionat că, în istoria literaturii maghiare „cultul poetului Arany Janos este o tradiţie semnificativă”. „Turnul Ciunt, cu muzeul Arany Janos, este baza acestui cult, fiindcă acest muzeu a fost înfiinţat de fiul său. Renovarea este importantă pentru că se adresează nu doar comunităţii maghiare, ci şi comunităţii române şi tuturor celor care îl vizitează. De aceea, inscripţiile sunt în română, maghiară şi engleză. Arany János este una dintre comorile culturale ale Europei Centrale”, susţine Prohle Gergely.

Turnul Ciunt este un simbol al municipiului Salonta, fiind parte a cetăţii de odinioară, distrusă după invaziile otomane din secolul XVI. Vreme de 240 de ani a rămas fără acoperiş, de unde şi numele său. Prima restaurare a turnului a avut loc în anul 1898, la iniţiativa şi cu contribuţia financiară a lui Arany Laszlo, fiul poetului Arany Janos (1817-1882). Acesta a donat o parte a bibliotecii, tablouri, statuete, manuscrise originale şi mobilierul din camera de lucru a tatălui său pentru muzeul memorial ce urma să fie amenajat aici.

Expoziţia găzduită de Turnul Ciunt este situată pe toată înălţimea acestuia, circa 40 de metri, adică un parter şi patru etaje. La parter sunt reprezentate exponate ce fac referire la oraşul Salonta, etajele 1, 2 şi 3 sunt populate cu exponate care datează din perioada vieţii lui Arany Janos, iar ultimul etaj are exponate din perioada de după moartea poetului. În nişa de deasupra intrării actuale în turn, bogat decorată şi ornamentată, se află o statuie a poetului şezând, care a fost dezvelită pe 15 septembrie 1907, fiind ideea lui Szalay Imre, directorul Muzeului Naţional din Ungaria.