Municipalitatea orădeană susține ziua sustenabilității, subliniind că se orientează „asupra lucrurilor ce nu mai pot fi lăsate pe mâine” și că evenimentul îi oferă prilejul de a se gândi la modalitățile prin care poate fi încetinit ritmul încălzirii globale.

 

Pe ziuasustenabilitatii.ro, Ceasul Schimbărilor Climatice indică, în timp real, cât mai este până când e prea târziu pentru a preveni schimbări ireversibile ale vieții pe Pământ, așa cum o cunoaștem astăzi.

„A fi sustenabil înseamnă, mai presus de toate, a eficientiza. A nu irosi. A fi conștient că resursele, indiferent de natura lor, sunt limitate. De aceea, Primăria Oradea rămâne, în continuare, dedicată proiectelor care contribuie la atingerea țintelor de sustenabilitate, la nivelul comunității locale.

Este motivul pentru care investim în reabilitarea școlilor, a grădinițelor, a spitalelor, a clădirilor publice și a condominiilor de bloc, în cheia eficienței energetice. Este motivul pentru care urmărim realizarea unui parc fotovoltaic în zona de vest a orașului, concomitent cu adăugarea resursei de hidrogen pentru o tehnologie tot mai eficientă și prietenoasă cu mediul, în materie de termoficare municipală”, se afirmă într-un comunicat al Primăriei în care se mai spune că se lucrează ca parcul OTL să fie ultra-modern și eco-friendly, prin achiziționarea de noi tramvaie și autobuze ecologice.

Prin fonduri nerambursabile, Oradea va avea o rețea de stații de încărcare electrică la cele mai noi standarde.

„Tot despre sustenabilitate vorbim și atunci când transformăm zonele degradate în spații verzi, pentru a extinde plămânul verde al orașului. La fel, dezvoltarea continuă a spațiilor pietonale, a rețelei pistelor de biciclete și a unui trafic fluent generează un ambient plăcut și, implicit, un aer mai curat pentru orădeni. La nivelul Primăriei Oradea, suntem conștienți că, indiferent de volumul proiectelor pe care le derulăm pentru orașul nostru, nu putem rămâne autosuficienți. Cerințele orașului și ale orădenilor cresc și sunt influențate tot mai mult de nevoia unui mediu curat, civilizat. Iar un ambient urban de calitate trebuie să aibă în vedere echilibrul atât fragil, dar esențial, între nevoile omului și cele ale ecosistemului în care trăim”, se mai afirmă în comunicat.