Programul RoHu în valoare de aproape 178 mil. euro lansat la Oradea - 100 de proiecte finanţate
Programul Interreg V-A România-Ungaria a fost lansat joi la Oradea, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Hotel Ramada. Bugetul programului este de peste 177,7 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională, beneficiari fiind instituţii şi ONG-uri din judeţele Arad, Bihor, Satu Mare, Timiş, Bekes, Csongrad, Hajdu-Bihar, Szabolcs-Szatmar-Bereg.
Programul RoHu ar trebui să se deruleze în perioada 2014-2020, însă nici după doi ani nu a fost aprobat ghidul de finanţare. Lansarea oficială a programului, în care România este partenerul principal, a avut loc joi, 10 noiembrie. În cadrul întâlnirii, s-a anunţat că s-a ajuns la un compromis între cele două ţări, existând şanse ca programul să demareze efectiv până la sfârşitul lunii februarie. Prezent la eveniment, prefectul Claudiu Pop a reamintit că, în perioada anterioară de finanţare, 2007-2013, când partener principal era Ungaria, judeţul Bihor a primit finanţare pentru mai bine de 100 de proiecte, suma totală ridicându-se la peste 52 milioane euro. Pop a menţionat că programul RoHu ce va fi implementat până în 2020 va continua finanţarea proiectelor derulate, în parteneriat, de judeţele de la graniţa româno-ungară. Viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan, a menţionat că, în 2007-2013, Oradea a primit finanţare pentru 11 mari proiecte, importante pentru dezvoltarea oraşului. De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a declarat că speră că la începutul anului viitor ghidul va fi lansat, pentru a putea fi depuse proiectele. El a remarcat faptul că această lansare a avut loc „cu oarecare întârziere”, adăugând că „încerc să fiu din săptămână în săptămână mai optimist” cu privire la demararea efectivă a proiectului. La eveniment au mai participat ambasadorul României în Ungaria, Marius Gabriel Lazurca, secretarul general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Mihai Busuioc, secretarul de stat în cadrul Biroului Primului Ministru din Ungaria, Zsigmond Perenyi, preşedinţi de consilii judeţene şi primari din România şi Ungaria, precum şi reprezentanţi ai Autorităţii de Management din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, care coordonează acest program.
Bugetul disponibil pentru proiectele care vor fi depuse în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020 este de peste 177,7 milioane lei din Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanţarea naţională a celor două state membre participante în program. Ratele de cofinanţare sunt de până la 98% din costurile totale eligibile pentru partenerii români şi până la 95%, în unele cazuri chiar 100%, pentru solicitanţii maghiari, totalizând atât banii europeni, cât şi cofinanţarea de stat.
Axele prioritare de finanţare sunt: protejarea în comun şi utilizarea eficientă a valorilor comune şi resurselor (41,1 milioane euro), îmbunătăţirea mobilităţii transfrontaliere durabile şi eliminarea blocajelor (29,6 milioane euro), creşterea ocupării forţei de muncă (46,8 milioane euro), îmbunătăţirea serviciilor de îngrijire a sănătăţii (48,4 milioane euro), gestionarea îmbunătăţită a dezastrelor şi riscurilor transfrontaliere (8,1 milioane euro) şi promovarea cooperării transfrontaliere între instituţii şi cetăţeni (3,4 milioane euro).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.