Un nou protocol de colaborare a fost încheiat între Consiliul Judeţean Bihor şi primăria Oradea în domeniul cultural. De această dată, instituţiile de cultură din subordinea CJ Bihor vor trebui să presteze, în fiecare sfârşit de săptămână, în cadrul unor evenimente organizate de municipalitate pentru atragerea turiştilor.

În şedinţa extraordinară a CJ Bihor de miercuri, 12 mai, a fost aprobat un protocol de colaborare între administraţia judeţeană şi Primăria Oradea pentru organizarea unor acțiuni culturale în Oradea. „Împreună cu Primăria Oradea, am considerat că pentru revitalizarea activităţii culturale este necesar acest protocol”, a anunţat, înainte de şedinţa CJ, vicepreşedintele Călin Gal, adăugând că „majoritatea beneficiarilor acestor evenimente sunt orădenii, dar și cetățenii județului Bihor, precum și turiștii, în număr tot mai mare în Oradea. În perioada de pandemie, evenimentele culturale au fost mai puține, drept urmare și veniturile proprii ale instituțiilor subordonate au fost foarte mici, dar pentru viitor, când spectacolele se vor desfășura în regim normal, trebuie să lucrăm o strategie prin care acestea să fie practicate cum trebuie”. Potrivit protocolului, încheiat pe o perioadă de 12 luni, actele artistice vor fi susținute de toate instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Bihor, cu sprijinul logistic, material și de expertiză al Primăriei Oradea.

Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR) din cadrul Primăriei va stabili calendarul, locurile de desfășurare și orarul evenimentelor, va realiza elementele grafice și va promova activitățile artistice. Consiliul Județean Bihor, prin Teatrul Regina Maria, Filarmonica de Stat Oradea și Teatrul Szigligeti Szinhaz Oradea, va selecta artiștii care vor participa prin rotație la aceste evenimente și va asigura dotările tehnice necesare.

„Unul dintre cele mai importante obiective este de a face un brand cultural pentru Oradea și județul Bihor complementar, care să constituie un argument suplimentar în a atrage turiști, iar în relația cu cetățenii, să fie o ofertă mai diversificată și complexă de evenimente. Ne dorim ca instituțiile de cultură să vină mai aproape de publicul țintă. Protocolul pune bazele unui calendar de micro-evenimente, care ar trebui să se întâmple în fiecare weekend în sezonul turistic și să anime, să dea viață orașului, dar să și prezinte valorile culturale importante la nivelul județului Bihor”, a declarat Mihai Jurca, city-managerul Municipiului Oradea. Un grup de lucru va fi constituit pentru eficientizarea colaborării și pentru organizarea evenimentelor propuse. Acesta va fi format din 6 persoane, dintre care patru reprezentanți ai CJ Bihor și doi reprezentanți ai municipalităţii orădene. Potrivit lui Jurca, scopul este atragerea unui public cât mai numeros la evenimente consacrate sau noi, astfel încât „să fim cât mai relevanţi la nivel regional”.

Vicepreşedintele Călin Gal a menţionat că acest protocol va putea fi extins în funcţie de rezultatele obţinute în aceste 12 luni. De asemenea, vor putea fi încheiate parteneriate similare cu alte localităţi din judeţ.

În şedinţa extraordinară, protocolul de colaborare dintre CJ Bihor şi Primăria Oradea a fost aprobat cu votul consilierilor PNL şi UDMR. Social-democratul Felix Cozma a anunţat că grupul PSD se abţine la vot. „Nu înţelegem de ce e nevoie de acest protocol. În primul rând, dacă vor spectacole în Oradea ele se pot ţine şi fără protocol. Trebuie doar lăsaţi în pace (artiştii - n.r.) şi să nu fie daţi afară. În al doilea rând, Primăria Oradea, dacă vrea să contracteze anumite servicii din acest domeniu este liberă să o facă, nu e nicio problemă. dacă vrem să scăpăm la CJ de nişte cheltuieli eventual şi să le punem în braţele Primăriei Oradea asta este altceva. Nu cred că protocolul îi va face pe actorii orădeni şi pe ceilalţi din branşă să joace mai bine sau să dea mai multe spectacole”, a precizat Felix Cozma.

În privinţa scandalului legat de desfacerea contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată a actorilor şi încheierea de contracte pe perioadă determinată, respectiv comasarea teatrelor, vicepreşedintele Călin Gal a declarat că „în momentul de faţă nu există un proiect în acest sens” şi că discuţia este prematură. „Există posibilitatea de a face spectacole mai bune, cu rezultate mult mai bune, dar în momentul de faţă nu există un astfel de proiect în lucru”, a afirmat Călin Gal în conferinţa de presă care a precedat şedinţa extraordinară a CJ Bihor. El a menţionat însă că există o practică europeană, dar şi la nivel naţional sau chiar în Bihor cu privire la angajarea, în instituţiile de cultură, pe baza contractelor de muncă pe perioadă determinată. „La Teatrul Szigligeti aproape toate contractele sunt pe perioadă determinată”, a declarat vicepreşedintele CJ, adăugând că „ne vom lua toate datele şi în funcţie de asta le vom transcrie în proiecte”.

Legat de scrisoarea actorilor, Călin Gal a menţionat că trebuie să se intre într-o practică de analiză a activităţii artiştilor. „Exceptând această perioadă de pandemie, anii trecuţi, la bugetele avute, părerea noastră este că se poate mult mai bine. Ca atare, am decis să încheiem acest protocol (de colaborare cu Primăria Oradea - n.r.). Trebuie să ne ducem spre beneficiari total”, a mai declarat vicepreşedintele CJ Bihor.

Pe de altă parte, Călin Gal a anunţat că se are în vedere construirea unui imobil pentru instituţiile de cultură care să conţină: un spaţiu de depozitare a materialelor şi decorurilor, ateliere, o scenă de repetiţii care să imite scena de la Teatrul Regina Maria, birouri şi o sală de şedinţe. Terenul vizat este în Parcul Industrial II, de pe strada Ogorului.