Operatorul de salubritate, RER Ecologic Service, responsabil şi cu deszăpezirea Oradiei, s-a pregătit pentru iarnă, prezentându-şi ieri „arsenalul”, în total 29 de utilaje, dintre care 4 noi. Tot ca o noutate, din acest an, RER Ecologic Service şi-a dublat numărul locurilor de acţiune, de la două la patru.

 

Viceprimarul Florin Birta a susţinut vineri o conferinţă de presă în teren, prilej cu care s-a făcut inspecţia utilajelor folosite la deszăpezire de către operatorul de salubritate RER Ecologic Service, eveniment la care au participat Florin Gontariu - director general Tehnic - Investiții RER, Ionel Ban - director de producţie RER, Emil Bențan - director adjunct al Direcției Tehnice din Primăria Oradea, Mircea Stejeran - şeful Serviciului Lucrări şi Servicii Publice din cadrul Primăriei Oradea, precum şi reprezentanţii Compartimentului pentru Situaţii de Urgenţă din Primăria Oradea, dar şi reprezentanţi ai ISU „Crişana” Bihor. „În total avem disponibile 29 de utilaje, mai multe decât anul trecut, care vor fi folosite la deszăpezire. Practic, am renunțat la utilajele vechi și am achiziționat patru utilaje noi. Avem stabilite patru urgențe pentru cele 882 de artere de circulație. Dacă până anul trecut, intervenția pentru deszăpezire pornea doar din două locuri, respectiv de la punctul de lucru de pe str. Moreni și de la cel de pe str. Tudor Vladimirescu, acum intervenția se va face din patru puncte, tocmai pentru a dispune de o intervenție cât mai rapidă în orice zonă din oraș. Astfel, sezonul acesta se va interveni și din zona Gh. Doja – Louis Pasteur, dar și din zona Oncea – zona terenurilor de sport”, a declarat viceprimarul Florin Birta.

Astfel, în zilele cu ninsori, utilajele RER Ecologic Service vor ieşi cu prioritate pe cele 206 artere incluse în Urgenţa 1, apoi pe cele 287 străzi din Urgenţa 2, după care vor urma cele 204 străzi din Urgenţa 3 şi, în final, cele 185 de străzi nemodernizate din Urgenţa 4, în total fiind deszăpezite 882 de artere. Pentru împrăştierea de material antiderapant solid, RER Ecologic Service are disponibile două utilaje cu capacitate de 8 mc, un utilaj cu capacitate de 6 mc, nouă utilaje cu capacitate de 4 mc, un utilaj cu capacitate de 3 mc şi 4 utilaje cu capacitate de 1 mc. În total, 17 utilaje cu o capacitate cumulată de 65 mc, echivalentul a 90 de tone de material antiderapant pe intervenţie. „O intervenţie completă pe toate străzile oraşului necesită 240 de tone de material antiderapant, iar la o singură ieşire pe străzi, cu toate utilajele noastre, acoperim 90 de tone. Asta înseamnă că reuşim să deszăpezim tot oraşul în mai puţin de trei ieşiri”, a explicat directorul RER, Florin Gontariu. De asemenea, RER Ecologic Service mai are în dotare, pentru combatere zăpadă şi polei cu material lichid, două utilaje cu capacitate de 7 mc fiecare (echivalent a 14.000 litri/intervenţie), şase utilaje cu capacitate de 3 mc pentru transport zăpadă, 4 utilaje cu încărcare frontală de diferite capacităţi şi 21 de utilaje dotate cu plug, pentru curăţarea străzilor de zăpadă, atunci când stratul este mai mare de 5 cm. Intervenţiile vor fi efectuate de către cei 29 de şoferi, cărora le revine intervenţia mecanizată, şi 143 de muncitori, pentru intervenţia manuală.

Toate utilajele care vor ieși în oraş sunt dotate cu sistem de monitorizare GPS, pentru ca de la centrul de control al RER să se poată vizualiza în timp real situarea şi evoluţia acestora în teren.

„Totodată, vom avea la dispoziție o mașină de service-mobil care va acționa în situația în care un utilaj de deszăpezire se va defecta. În ceea ce privește stocul de material antiderapant, avem în depozit 800 de tone de sare, 300 de tone de nisip, 40 de tone de clorură de calciu și 7,5 tone de clorură de magneziu. Sperăm ca, în această iarnă, cu toate aceste utilaje, să nu avem nici măcar o problemă în ceea ce privește deszăpezirea municipiului”, a mai precizat Florin Birta.