În sala mare a Primăriei Oradea a avut loc miercuri, 28 noiembrie, conferința „România Mare. Națiunea română a făcut-o: Chișinău, Arad, Oradea, Cernăuți, Alba Iulia”, aceasta fiind ultima conferință din seria celor șase dedicate Centenarului Marii Uniri.

 

Alături de numeroși elevi de la Colegiul Național Emanuil Gojdu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Liceul Teoretic Aurel Lazăr și Liceul Teoretic Lucian Blaga, la  eveniment au participat primarul Ilie Bolojan, Grigore Morar - consilier local pe probleme de Centenar, profesor coordonator Livia Ghiurcuța, profesor Nicoleta Cipleu, profesor Livia Ivan și profesor Ramona Calău.

Primarul Ilie Bolojan le-a vorbit tinerilor prezenți pe înțelesul lor, făcând o paralelă între respectul pe care tinerii îl au față de părinții lor și respectul pe care cetățenii îl au față de părinții fondatori ai țării lor: „ Acești conducători au știut să ia decizii înțelepte, au știut să se raporteze la contextul istoric european, prin urmare e un lucru firesc ca fiecare țară să își respecte părinții fondatori. Le suntem tuturor recunoscători și mai ales conducătorilor teritoriilor românești care atunci erau guvernate de alte state. Dar nu putem acum, la Centenarul Marii Uniri, să ne uităm doar la trecut, trebuie să vedem și ce învățăminte putem trage, să ne uităm la ce se întâmplă în Europa și să încercăm toți cei care avem o funcție de răspundere, și nu numai, să facem tot ceea ce ne stă în putință ca România să prospere, iar diferența dintre țara noastră și alte țări dezvoltate din Europa să fie tot mai mică.”

Evenimentul a fost moderat de profesoara Livia Ghiurcuța, de la Liceul Aurel Lazăr, care a și coordonat primul program artistic din cadrul conferinței, respectiv jocul de rol al elevilor clasei a IX-a D de la Liceul Teoretic Aurel Lazăr, care au interpretat rolul unor personalități istorice ca Aurel Lazăr, Alexandru Ioan Cuza, Mihai Viteazu și Decebal.

De asemenea, profesoara Nicoleta Cipleu, de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, a susținut o prezentare istorică având ca temă „Bucovina de ieri și de azi”.

Alte prezentări au fost susținute de elevii: Alex Lascu din clasa a X-a de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, cu o creație poetică proprie intitulată „Odă României”; Paula Moscu din clasa a IX-a B de la Liceul Teoretic Aurel Lazăr, cu tema „Identitate națională - dincolo de cuvinte”; Adela Cipleu, clasa a X-a la Liceul Teoretic Onisfor Ghibu, cu eseul „Ce-ți dorim noi ție, dulce Românie!”; Giorgiana Crainic – clasa a XII-a la Liceul Teoretic Lucian Blaga, cu tema „Ioan Ciordaș, o viață în slujba Unirii” – prof. coord Otilia Filip; Diana Dat, Erik Racz, David Pascu din clasa a XII-a D de la liceul Teoretic Aurel Lazăr, cu „Portretele Marii Uniri” – prof coord Ramona Calău; Ariana Paul, Mălina Mateaș, Iris Szabo, Antonie Rad, Paul Șoptirean din clasa a XI-a G de la Colegiul Național Emanuil Gojdu, cu proiectul „Participarea bihorenilor la Marea Unire reflectată în expoziția de la Casa Memorială Aurel Lazăr” – prof coord Ilie Crăciun.