Vineri, 15 septembrie, a avut loc evenimentul Community Night, găzduit de librăria și cafeneaua R&R din Cetatea Oradea. Evenimentul a marcat lansarea celei mai noi platforme de crowdfunding autohtonă: tesustin.ro, un start-up finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru afaceri non agricole în mediul rural (PNDR 6.2).

Programul a cuprins, printre altele, discursul fondatorului tesustin.ro, în vârstă de numai 22 de ani, Andrei Duma, intitulat „Te susțin” ca mod de a gândi și a acționa - potențialul încă neexploatat al multifinanțării în România, urmat de un dialog și o sesiune de întrebări despre subiect, mediată de Mark C. Lukács, un tânăr de aceeași vârstă, gazda serii, PR & Marketing Manager în cadrul R&R Group și președinte fondator al Asociației Good Life Performers. Organizatorii și-au propus să explice modul de funcționare al unei astfel de platforme online, aducând în fața invitaților oameni cu inițiative interesante care sunt dispuși să ofere diverse recompense în schimbul donațiilor, exact cum se întâmplă în cazul proiectelor încărcate pe astfel de platforme de multifinanțare. În cadrul evenimentului s-au prezentat trei proiecte: „Oradea Book Festival”, propus de R&R Group și Asociația GLP; „Inspir prin artă”, prezentat de un tânăr pictor și fotograf, pe nume Bogdan Bolboacă; „Music for excellence”, elaborat de Asociația Art Group. În cadrul acestei acțiuni, s-a strâns suma totală de 755 lei, reprezentând un impuls pentru inițiativele prezentate, urmând ca restul sumelor necesare să fie acoperite prin intermediul campaniilor de crowdfunding care vor începe să ruleze după eveniment.

 „În momentul în care am ajuns în Marea Britanie la studii (University of Essex), am observat că studenții aveau oportunitea de a-și finanța orice fel de cheltuială aferentă studiilor. Mi-am dat seama că în România nu există o astfel de oportunitate pentru studenți. Astfel, m-am întors să-mi duc la capat visul printr-o inițiativă antreprenorială similară. Recunosc că m-a ajutat foarte mult și programul de finanțare PNDR 6.2 dedicat afacerilor non agricole în mediul rural. Câștigând o finanțare în valoare de 50.000 de euro am decis să nu mă limitez doar la domeniul educațional, ci să ofer oportunitatea oricărei persoane de a strânge banii necesari pentru împlinirea unei dorințe, de la publicarea unei cărți, de exemplu, și până la susținerea unei cauze umanitare. Platforma este deja funcțională, iar proiectele din cadrul evenimentului de lansare vor apărea pe platformă în câteva zile”, şi-a explicat iniţiativa Andrei Duma.

Despre proiecte

Primul proiect prezentat a fost „Oradea Book Festival”, prima inițiativă 100% locală de acest fel, un maraton de evenimente pro lectură și cultură, cu lansări de carte, conferințe, târg de carte, „librărie pe roți” care să ajungă în localități din județul Bihor în care nu sunt librării și multe alte activități. Proiectul a fost prezentat de Raluca și Otniel Vereș, iar recompensele pentru susținători au constat în pachete cu cărți și posibilitatea de a deveni voluntari și parteneri principali în cadrul proiectului. Următorul proiect, „Inspir prin artă” a fost propus de pictorul și fotograful Bolboacă Bogdan, acesta propunându-și să promoveze arta și să inspire comunitatea prin operele sale. Cum era de așteptat, recompensele au constat în picturi și printuri originale după picturile tânărului artist. Cel de-al treilea proiect, coordonat de Lăcrimioara Deac, profesor de canto clasic în cadrul Școlii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea și președintele Asociației Art Group, se intitulează „Music for excellence” și are în vedere susținerea tinerilor cântăreți din cadrul organizației pe care o reprezintă în dezvoltarea lor profesională pentru a atinge performanță în muzică. Recompensa participanților a fost chiar un concert muzical oferit de echipa de proiect.