Varadinum Foto Club Oradea a organizat în perioada februarie-aprilie 2019 prima ediţie a Salonului Naţional ,,Fotoclubul Anului în România”. La acest salon au participat 17 fotocluburi din ţară, în urma jurizării, trofeul fiind adjudecat de Fotoclub Pro Arad.

Varadinum Foto Club din Oradea, reprezentat de Adela Rusu în calitate de vicepreședintă și de Ovi D. Pop, președinte, a organizat în perioada februarie-aprilie 2019, prima ediție a Salonului Național 2019, având ca scop  revitalizarea relațiilor de prietenie și colaborare între cluburile fotografice din România,  facilitarea schimburilor de experiență şi promovarea artei fotografice în România. Salonul a fost organizat de Varadinum Foto Club Oradea sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din Romania (AAFR) - 03/2019 și Uniunii Internaționale a Fotografilor (IUP) - 20/2019. Juriul acestui salon a fost alcătuit din fotografii de talie internațională: Tomasz Okoniewski din Polonia, Pantelis Kranos, din Cipru, și Urs Albrecht din  Elveția. Rezultatele finale ale acestei competiții, în care au fost înscrise 17 fotocluburi sunt: Locul 1- Trofeul pentru Fotoclubul anului 2019 și Medalia de Aur AAFR: Fotoclub Pro Arad. Locul 2 – Medalia de argint AAFR Clubul de fotografie Transnatura Sfântu Gheorghe:  Locul 3 – Medalia de bronz AAFR Varadinum fotoclub Oradea. În ceea ce priveşte premiile individuale, artiştii fotografi câştigători sunt: Locul I - Medalia de aur Varadinum - Silvana Retter Fotoclub Pro Arad;  Locul II - Medalia de argint Varadinum - Marian Plaino Varadinum fotoclub Oradea; Locul III - Medalia de bronz Varadinum- Valics Lehel - Art Vision Neumarkt Târgu Mureş. Festivitatea de premiere va avea loc la Filarmonica de Stat din Oradea, în data de 9 mai 2019, la ora 17.00

Expoziția va conține 50 de fotografii de la fiecare fotoclub participant și va fi deschisă în perioada 9 mai-23 mai 2019.