În acest sfârşit de săptămână s-au desfăşurat Zilele Sâniobului. Fiii satului s-au adunat cu mic, cu mare pe păşunea din centrul localităţii pentru a asculta o muzică bună, pentru distracţie şi felurite bunătăţi specifice unor astfel de festivităţi, însă cea mai apreciată parte a manifestării a fost parada şi concursul de atelaje, la care au participat 15 echipaje venite din sate vecine sau chiar de peste hotare.

Distracţie pentru toate vârstele
Festivităţile au început sâmbătă, cu o slujbă religioasă, de la ora 11.00, continuând apoi marşul majoretelor pe uliţele satului. Pentru tot restul zilei localnicii din Sâniob, dar şi vizitatorii veniţi din alte comune la distracţie au putut participa la diferite activităţi distractive precum un concurs de pescuit pe iazul din sat, Cupa Sâniob la fotbal sau competiţia "Cel mai bun şofer" în cadrul căreia localnicii cu veleităţi de pilot au avut ocazia să îşi etaleze talentele pe un poligon special amenajat. Cei mai curajoşi dintre participanţi au putut să se urce la bordul unui planor motorizat cu care au străbătut văzduhul de deasupra localităţii. Totuşi, cel mai aşteptat eveniment a fost întrecerea de atelaje de epocă, care a debutat în decursul dimineţii de duminică. 15 echipe de conducători de atelaje s-au prezentat la linia de start, aestora alăturându-li-se călăreţi în costume de paradă asemeni husarilor din vremuri demult apuse. Competiţia a presupus urmărirea unui traseu într-un perimetru cu 17 seturi de jaloane pe o lungime totală de 640 de metri, punctajul maxim fiind obţinut într-un timp mai mic de 2 minute şi 45 de secunde. Alături de concurenţii din Sâniob şi localităţile învecinate, s-au prezentat la grila de start participanţi din Ungaria, ţară cu mare tradiţie în dresarea şi creşterea cailor.

Dăruire şi tradiţie
Reprezentaţiile de măiestrie şi graţie în cadrul concursului de atelaje au făcut furori printre spectatori. Pentru a putea să concurezi cu un atelaj la astfel de parade ai nevoie de un cal de rasă îngrijit şi, bineînţeles, dresat, dar şi de echipamente pe măsură. Contrucţia unei trăsuri specifice necesită eforturi materiale substanţiale din partea proprietarului: minim 6000 de euro cheltuiţi la un specialist de renume european cu atelierul în Ungaria. "Pentru concursuri e nevoie de un cal cu vârsta peste trei ani, obligatoriu din rasa lipiţan, care a deprins de la un dresor profesionist toate comenzile. La pregătire merg inclusiv stăpânii animalelor pentru a stăpâni cât mai bine arta călăriei. Trăsurile speciale costă cel puţin 6000 de euro şi trebuie comandate la maestrul maghiar Sandor Galambas, meşter apreciat în toată Europa", explică Natalia Fitero, o tânără concurentă în vârstă de doar 17 ani. Înainte de a defila în trăsură, Natalia s-a specializat în călărie la concursuri cu obstacole, încă de la vârsta de 10 ani. "Abia anul trecut am început să particip la parade, călăritul a fost pasiunea mea de mică. Eu am început la 10 ani, însă sunt copii care se urcă în şa de la vârste mai fragede, la şapte sau opt ani", povesteşte Natalia.