Pentru prima dată în Oradea, Solstițiul de vară a fost sărbătorit graţie iniţiativei luate de Filarmonica de Stat a cărei muzicieni, conduşi de bagheta maestrului dirijor Romeo Rîmbu au oferit un concert feeric, intitulat „Visul unei nopţi de vară”, în faţa a peste 1000 de orădeni.

„Solstițiul  de vară este sărbătorit în întreaga lume. Este pentru prima dată când decidem să venim în întâmpinarea acestui eveniment, printr-un concert care ne-am dori să devină o tradiţie în Oradea”, a explicat pentru cotidianul Crişana, directorul artistic al Filarmonicii de Stat, Vasile Foica. „Am ales să intitulăm acest concert Visul unei nopţi de vară pentru că în celebra piesă a lui William Shakespeare, acţiunea se petrece chiar în noaptea solstiţiului”, a mai explicat directorul artistic. Alegerea filarmonicii orădene s-a dovedit una de mare succes, peste 1000 de orădeni de toate vârstele fiind prezenţi la concertul susţinut în Parcul Libertăţii. Cu muzicienii pe o scenă amplasată pe apă, cu lumini pline de culoare, printre florile planate cu multă iubire de artistul Marius Sabău, cel care a şi sugerat filarmonicii organizarea concertului, Oradea a oferit un spectacol de talie internaţională.

„Onorat public, stimați orădeni! În numele Filarmonicii de Stat vă salut cu drag.

Este o mare bucurie pentru noi, că din nou am putut diversifica oferta culturală printr-un concert în aer liber, destinat tuturor”, a spus în deschiderea evenimentului, managerul filarmonicii, Meleg Vilmos. „În alegerea datei și al locului de desfășurare am preluat ideea artistului florar Marius Sabău, ca în seara solstițiului de vară să transformăm malul Crișului Repede în spațiu de concert, fiind sprijiniți în acest demers de către Consiliul Județean Bihor și Asociația Visit Oradea, cea care a asigurat suportul tehnic.

Această inițiativă dorim să o transformăm în tradiție, sperând ca oportunitatea de a ne asculta în acest spațiu să vă aducă pe dumneavoastră, cetățeni ai orașului Oradea, mai aproape de Filarmonică și să ne onorați cu prezența cât mai mulți și în sala de concerte „Enescu-Bartók”, a mai spus acesta, în aplauzele publicului.

Programul concertului a fost grupat în trei secţiuni.  Pentru început au fost interpretate celebrele uverturi Nunta lui Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart și

Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini. Au urmat lucrări  valsul Povestiri din pădurea vieneză,  polca Tunete și fulgere,  ambele scrise de regele valsului, Johann Strauss - fiul – și valsul lent Podul cu lanțuri, compus de către Johann Strauss – tatăl. În cea din urmă lucrare, partea solistică a fost interpretată la vioară de concert-maestrul Nagy Kálmán. În încheierea concertului s-a interpretat suita orchestrală „Visul unei nopți de vară” de Felix Mendelssohn-Bartholdy. Suita este un extras din muzica de scenă scrisă de Mendelssohn pentru piesa cu același titlu de Shakespeare, prezentată la Leipzig în 1843. „Potrivit credinţelor populare, în nopţile de vară, în preajma Sărbătorii Sânzienelor prind viaţă zâne, spiriduşi, creaturi ale lumii de vis, care coboară pe pământ ca să se amuze pe seama oamenilor. În această noapte, cele două lumi, ale visului şi realităţii se contopesc, precum în comedia lui Shakespeare, unde viaţa minunatei păduri a zânelor se întrepătrunde cu viaţa cotidiană a Atenei. Cele patru părți ale lucrării sunt: Uvertura, Scherzo, Nocturna și Marșul nupțial. Potrivit tradiției, vă rugăm să aplaudați doar după ultima parte a lucrării”, i-a rugat Meleg Vilmos pe orădeni. Şi pentru publicul a răsplătit muzicienii cu cele mai entuziasmate aplauze, la final, orchestra a o oferit un bis spectaculos, Marşul lui Radetzky, stârnind un nou şi binemeritat val de ovaţii din partea melomanilor.