Săptămâna trecută a avut loc la Sala Mare a Teatrului Regina Maria un spectacol muzical susținut de membrii Ansamblului Artistic Profesionist Crișana, ce au avut ca invitați pe cunoscuții și apreciații interpreți de muzică populară, Ionela Moruțan și Alexandru Pop. Spectacolul a trecut în revistă ritualuri și obiceiuri tradiționale desfășurate cu prilejul sărbătorii populare a Sânzienelor.

 

Încă de miercuri au avut loc o serie de acțiuni premergătoare spectacolului, acțiuni care s-au desfășurat, la un moment dat, și prin sărbătorirea de către membrii ansamblului a Zilei Internaționale a Iei. Astfel, fetele din cadrul ansamblului s-au deplasat, încă din zorii zilei, pentru a culege flori de sânziene și spice de grâu din care au împletit coronițe de flori și au împodobit steagul Sânzienelor. Pe un traseu din Piața Unirii și până în Piața Regele Ferdinand I, în după - amiaza zilei de miercuri, membrii Ansamblului Artistic Profesionist Crișana, dansatori și instrumentiști s-au deplasat, în paradă, cu muzică, îmbrăcați în costume populare din diferite zone ale țării – Bihor, Banat, Mureș, Moldova, cu opriri pe traseu, susținând scurte momente de dans și muzică. În Piața Regele Ferdinand I a fost împodobit steagul Sânzienelor din spice de grâu, flori de sânziene, cununi de usturoi, iar la ora 21.00 bărbații - dansatori din ansamblu, îmbrăcați în costume tradiționale, rotind torțe în sensul apusului soarelui și intonând un descântec, au înconjurat Teatrul „Regina Maria”, interpretând cercuri de foc, alungând, astfel, conform tradițiilor populare,  „Spiritele Rele”.

Din motive de siguranță, scenariul acțiunilor premergătoare a fost simplificat, astfel participanții nu s-au deplasat în căruțe, cum era prevăzut inițial, și au renunțat la aprinderea unui mic foc simbolic în Piața Regele Ferdinand I, foc peste care ar fi trebuit să sară fetele din ansamblu și chiar din public, conform tradiției  - pentru purificare.

Joi seara, la ora 19.00, a debutat spectacolul propriu - zis. Sala s-a scufundat în întuneric total. Pe marginea sălii, printre spectatori, au apărut bărbați cu tobe și torțe, care au început să bată tobele, rotind torțele după ritmul tobelor, totodată invocând un descântec. Apoi, s-au stins torțele, s-au oprit tobele, așternându-se pentru câteva secunde o liniște totală. În această liniște s-a strecurat o rază de lumină spre ușa de la intrare de unde, intonând un descântec, au apărut Sânzienele, fetele din ansamblu, îmbrăcate în rochii albe, lungi, cu părul despletit, confecționând cununițe și purtând, cu ele, și steagul confecționat cu o zi înainte. Trecând, astfel, printre spectatori, au urcat pe scenă unde au continuat confecționarea coronițelor, invocând descântece și cântând de Sânziene. După  confecționarea coronițelor, s-au spălat cu apă adusă de la rău și s-au prins într-o horă a fetelor, iar apoi, fetele nemăritate au aruncat coronițele peste acoperișul simbolic al unei case amplasate în scenă. Cele măritate au aruncat coronițele spectatoarelor mai tinere din sală. Continuând să danseze, a apărut un tânăr, ademenit de frumusețea uluitoare a Sânzienelor - interpretat de dansatorul Adorian Bodea care, conform scriselor, este vrăjit și cade jos ca secerat. Apare apoi Vătavul călușarilor - interpretat de Dumitru Cora - care găsește tânărul vrăjit. A urmat dansul Călușarilor interpretat de dansatori la superlativ, dans care „l-a adus la viață pe tânărul vrăjit”.

Au urmat, apoi, două momente artistice inedite, susținute de doi tineri deosebit de talentați, membri ai Atelierelor de Folclor Crișana, Alex Lucaciu și Mădălina Markus.

Alex Lucaciu, la doar 10 ani, este un copil pasionat și talentat cât cuprinde. A încântat publicul cu higheghea lui cu goarnă și a fost răsplătit cu ropote de aplauze de către publicul spectator, iar Mădălina Markus, o tânără interpretă talentată a impresionat cu vocea ei frumoasă. Directorul ansamblului, Leontin Ciucur, a spus că, în conformitate cu Regulamentul Atelierelor de Folclor Crișana, periodic, cei mai talentați și sârguincioși participanți vor fi incluși în spectacolele ansamblului.

Solista Otilia Haragoș Seghedi și instrumentistul Petrică Popa au interpretat, cu dăruire, momente muzicale excepționale. În premieră, a fost prezentată publicului orădean o Suită de jocuri din Basarabia, pusă în scenă de coregraful ansamblului, Ion Bencheci, pe partitura muzicală a lui Mihai Amihalachioaie, vestit compozitor din Basarabia. Leontin Ciucur a prezentat frumoase trăgănate bihorene legate de sărbatoarea Sânzienelor, sărbătoarea dragostei, și cântece de joc din arealul Văii Crișului Repede, fiind răsplătit cu aplauze.

Intervenția instrumentistului Stângaciu a înviorat atmosfera cu jocuri de virtuozitate, îndemnând publicul la joc.

Un moment deosebit a fost interpretarea unei Suite orchestrale din Transilvania, în premieră, de orchestra ansamblului, sub conducerea dirijorului Adrian Miescu. Au urcat apoi în scenă, invitații speciali ai serii, Alexandru Pop și Ionela Moruțan.

Alexandru Pop, solist talentat din Maramureș, autentic, vesel, plin de umor și înzestrat cu o voce inconfundabilă, a reușit să transmită din energia sa frumoasă publicului, cântecele sale fiind deosebit de apreciate. Artistul a mulțumit publicului pentru căldura cu care l-au primit. Ionela Moruțan, reprezentantă a zonei Mureșului, cu o voce frumoasă și stil interpretativ deosebit, a abordat o gamă largă de cântece.

Seara s-a încheiat pe ritmurile bihorene, cu un dans spectaculos, în coregrafia maestrului Florea Crișu, sub conducerea muzicală a lui Adrian Miescu.

Coregrafia spectacolului a fost asigurată de Ion Bencheci, Scenografia Oana Cernea, Sunet Sergiu și Sorin Domide, Lumini Sorin Precup și Attila Nagy, Regia tehnică Bogdan Baciu și Regia artistică Leontin Ciucur.