Statuia voievodului Mihai Viteazul, dată jos de pe soclul din Piaţa Unirii în 2018, va fi amplasată în piațeta din fața Catedralei Ortodoxe. Dezvelirea va avea loc joi, 23 mai, de la ora 17.00. Cu această ocazie, Piaţa Gojdu va primi numele voievodului român.

 

În urma finalizării unuia dintre cele mai importante proiecte de infrastructură derulate vreodată în Oradea – rețeaua de pasaje subterane din Centrul Civic, statuia voievodului Mihai Viteazul va fi amplasată în piațeta din fața Catedralei Episcopale Învierea Domnului, proiectul fiind corelat cu întregul ansamblu de amenajare a piațetei.

Dezvelirea statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul va avea loc joi, 23 mai, de la ora 17.00, în cadrul unei ceremonii oficiale, care va cuprinde și sfințirea monumentului de către episcopul ortodox Sofronie Drincec. Solemnitatea momentului va fi subliniată de prezența Corului „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea și a Ansamblului Coral „Ariston”, al Liceului de Arte Oradea. Manifestările dedicate evenimentului se vor încheia cu ceremonia depunerii de coroane de flori, defilarea detașamentului de onoare și concertul de fanfară susținut de către Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

„Relocarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii în piațeta din Centrul Civic, în zona axului care face legătura între Casa de Cultură și Cetatea Oradea, a devenit necesară în urma hotărârii din anul 2018 a Consiliului Local, privind reamplasarea unei statui a Regelui Ferdinand în Piața Unirii. Noua statuie a lui Ferdinand I a fost inaugurată în 2019, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la prima vizită oficială a familiei regale în Oradea”, menţionează Primăria Oradea.

Programul detaliat al dezvelirii statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul este următorul: întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv; intonarea Imnului Naţional al României; dezvelirea statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul; sfinţirea statuii de către Preasfinţitul Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, răspunsurile liturgice fiind oferite de către Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea; alocuţiuni rostite de primarul Florin Birta, PS Sofronie, un invitat al primăriei Oradea; scurt recital al Ansamblului Coral Ariston al Liceului de Arte Oradea, dirijor Alexandra Ionoi; ceremonia depunerii de coroane; realizarea dispozitivului de defilare, defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului de către Muzica Militară; concert de fanfară susţinut de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.