Studenți și elevi, viitori artiști plastici expun la Biblioteca Universității
Elevi, studenți, profesori și cadre didactice universitare, au animat, joi, 8 iunie, holul central al Bibliotecii Universității din Oradea. Pentru cei mai tineri dintre ei a fost prima expoziție. Șansa de a expune pentru prima dată li s-a oferit grație proiectului „Student pentru o zi, profesor pentru o viață”.
În cadrul acestui proiect, pe parcursul anului universitar 2022-2023, Facultatea de Arte a avut ca invitați, în atelierele Departamentului de Arte Vizuale, elevi din 15 școli ale județului Bihor, însoțiți de profesorii lor de Educație plastică. Sub îndrumarea cadrelor didactice ale facultății, elevii au fost studenți, la Arte, pentru o zi. Lucrările realizate de ei sunt expuse, la Biblioteca Universității din Oradea, până la 30 iunie. În dialog cu proiectele elevilor, studenții Departamentului de Arte Vizuale, specializările Arte Decorative, Design, Design Vestimentar și master Design de obiect: modă și ambient expun, la rândul lor, lucrări cu o tematică atractivă: jucării, machete, piese vestimentare etc.
„Proiectul educațional Student pentru o zi, profesor pentru o viață, este realizat de către Facultatea de Arte a Universității din Oradea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor. El ca scop crearea unui dialog constructiv și creativ, între învățământul preuniversitar și cel universitar. Coordonatorii proiectului sunt: lect. univ. dr. Titiana Marcu și prof. Gabriela Sim”, spune decana Facultății de Arte a Universității din Oradea, conf. univ. dr. Corina Andor.
Lect. univ. dr. Titiana Marcu a remarcat, cu prilejul deschiderii expoziției, că numărul școlilor și elevilor care iau parte la acest proiect este tot mai mare, an de an. Anul 2023 a adus un număr record de participanți, 180 de elevi. „Ați făcut o muncă foarte bună. Sunt fericită să pot spune că elevii de azi ai Liceului de Arte din Oradea vor fi studenții de mâine ai universității noastre”.
Profesoara Gabriela Sim a afirmat și ea că proiectul „Student pentru o zi, profesor pentru o viață” este unul de succes. „Este un proiect foarte îndrăgit de copii, mai ales de viitorii studenți. Am adunat aici cele mai bune lucrări ale elevilor și studenților pe care nu pot decât să-i felicit pentru rezultatul muncii lor”, a adăugat Gabriela Sim.
Conf. univ. dr. Teofil Știop a remarcat „energia pe care au adus-o elevii în atelierele Departamentului de Arte Vizuale”, iar conf. univ. dr. Mihaela Tătulescu a subliniat și ea implicarea de care au dat dovadă elevii și studenții deopotrivă. „Când vin la facultate, elevii aceștia intră în pită, cum se spune”, a spus conf. univ. dr. Mihaela Tătulescu.
La rândul ei, lect. univ. dr. Anca Rațiu a făcut legătura dintre artă și joc, vorbind despre proiectele studenților ei, proiecte care au șansa să devină obiecte decorative produse în serie. „Uite ce buni puteți fi!”, a exclamat lect. univ. dr. Anca Rațiu.Toți cei peste o sută de elevi expozanți au primit, din partea organizatorilor, diplome de participare.
Școlile partenere ale acestui proiect sunt: Colegiul Național Onisifor Ghibu, Liceul Teoretic Lucian Blaga Oradea, Liceul Don Orione Oradea, Liceul de Artă Oradea, Liceul Teologic Reformat Lorantffy Zsuzsanna, Liceul Teologic Romano-Catolic Szent László, Oradea, Liceul Teologic Betel Oradea, Liceul Teoretic Lucian Blaga Oradea, Școala Gimnazială Oltea Doamna, Școala Gimnazială nr.11 Oradea, Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu Oradea, Liceul Tehnologic Nr 1, Dobrești, Liceul Teoretic Nr 1 Bratca, Liceul Tehnologic Nr 1, Șuncuiuș, Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir, Oradea, Liceul Teoretic Constantin Șerban, Aleșd.
Atelierele proiectului au fost susținute de cadre didactice ale Departamentului de Arte Vizuale: conf. univ. dr. Ana Maria Abrudan, lect. univ. dr. Corina Urzică-Baciu, conf. univ. dr. Paul Blînda, lect. univ. dr. Amalia Judea, lect. univ. dr. Kante Meister, lect. univ. dr. Titiana Marcu, lect. univ. dr. Anca Popescu, conf. univ. dr. Mihaela Tătulescu, conf. univ. dr. Marius Vesa.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.