Thurzó Zoltán a reușit să doboare un nou record mondial - Două Guinness World Records în 112 zile
Dorința lui Zoli de a pune Oradea pe harta recordurilor muzicale mondiale, a dat din nou roade. Duminică, a reușit să stabilească recordul pe care îl ratase la finalul anului trecut, să cânte la pian, încontinuu, peste 170 de piese, în 6 zile.
De luni, 19 septembrie și până duminică, 25 septembrie, pianistul Thurzó Zoltán a cântat 180 de ore încontinuu. A fost ajutat de o echipă de 23 oameni.
„Ideea de bază a fost ca prin intermediul acestor recorduri să adun bani pentru a înființa la Oradea un muzeu al muzicii. Să intru pe piața internațională să primesc oferte pentru concerte și, cu acele fonduri, să cumpăr o clădire în Oradea, pe care s-o transform într-un muzeu privat al muzicii. Am avut foarte mult public chiar dacă nu am făcut publică știrea în presă. Anul trecut, după cum știți, după 77 de ore m-am oprit și nu am putut duce la final recordul. După acea experiență, am lucrat la o nouă abordare, axată pe 3 mari puncte: am gândit un repertoriu oscilant, conform stării mele, cu o structură triformă. 15 ore și jumătate, timp în care, dacă simțeam că îmi este greu, scoteam o piesă și o puneam în următoarea tură. În aceste șase zile, toate sonatele de Mozart au fost cântate integral de 11 ori. Când am simțit că sonatele mă consumă mult, a început etapa a doua, în care am scos sonatele și am reîmpărțit timpul în 7 ore și jumătate. A treia etapă, când m-am simțit și mai obosit, am scos și piesele mai grele, rămânând cu cele mai ușoare, în program de 6 ore. Și din ele am mai putut scoate, pentru că regula era să nu cânt aceleași piese într-un interval de 4 ore. Pauze de odihnă am ținut maxim două ore. O oră și 55 de minute zilnic”, a povestit Zoli, care a mai explicat că precedentul record, cel de a cânta la cea mai mare înălțime, în Nepal, l-a ajutat, creând un standard foarte ridicat. Corpul a fost la o tensiune foarte mare în cele trei săptămâni în Nepal antrenându-se, într-un anumit fel, pentru performanța de săptămâna trecută.
A învățat din greșeli
Ceasul oprit exact la 180 de ore, a fost o strategie bună. „Să fie cu impact psihologic pentru cei care vor încerca să bată acest record. Foarte dificil a fost pentru mine să depășesc performanța de data trecută. Am avut o frică interioară legată de a depăși cele 77 de ore. Țineam mereu în minte ce mi s-a întâmplat anul trecut. Aveam un baraj psihic și o frică interioară puternică în mine. Frica asta a ținut aproape nouă ore. Am cântat săptămâna trecută, dar am retrăit tot ce am făcut anul trecut. Ca și când aș fi trăit în același timp în două lumi paralele. În momentul în care am trecut de cele 77 de ore, acea lume paralelă s-a desființat. Aici m-a ajutat mult doamna psiholog”, a mai povestit Thurzó.
Soția lui, Erika Kócza, a povestit despre cum a reușit să construiască echipa de medici: „am avut un mentor, pe doamna doctor Carmen Pantiș care ne-a recomandat specialiștii. Ea ni l-a recomandat pe oftalmologul Ryan Bhageerutty, un medic sportiv, dr. Marian Flita, psihologul Molnár Éva Kinga, sportivul Daniel Erdei și Etel Enikő Török care a avut grijă de musculatură. Ei toți au venit și l-au supravegheat. 24 de ore din 24 ne-au stat la dispoziție”.
Habinyák István a reprezentat Asociația Sf. Ladislau, care a fost observator al Cărții Recordurilor a povestit detaliile legate de regulamentul Guinness World Records.
„Am coordonat 13 persoane, 6 echipe a câte două persoane, plus o persoană rezervă în caz că cineva nu poate veni sau se îmbolnăvește. Am pregătit un orar. Fiecare echipă, prin rotație, putea să stea și să îl supravegheze pe Zoli 4 ore. Echipele au avut ca rol principal respectarea regulilor Guiness: să nu depășească mai mult de 30 de secunde distanța dintre două piese, piesele să nu fie repetate în decurs de 4 ore, fiecare piesă să dureze minim două minute și să nu accepte improvizații. Am întocmit procese verbale și un jurnal cu ce a făcut Zoli în fiecare moment. Toate acestea vor fi trmise la Londra cu înregistrarea de 6 zile și sperăm să primim un răspuns pozitiv. Vreau să mai spun că rareori avem ocazia să cunoaștem un om cu atât de multă perseverență și devotament pentru a-și duce dorința la bun sfârșit”, a povestit István.
Pentru a aduna datele și a trimite toate informațiile, echipa are la dispoziție trei săptămâni iar în decursul unei luni și jumătate ar trebui să sosească răspunsul și diploma de la Londra.
Un alt management al timpului
De susținători s-a ocupat Zatykó Gyula. „Ceea ce s-a întâmplat anul trecut în decembrie nu a fost inutil. Atunci am fost observator și am putut vedea amănunțit cum se întâmplă lucrurile, ce nu s-a făcut bine, ce trebuie îmbunătățit. Am venit cu propuneri, Zoli a ascultat și a făcut un program ținând cont de sfaturile tuturor, program care a dus la succes. Lucruri minore, cum a fost utilizarea unui scaun cu spătar, au făcut diferența. Foarte important a fost managementul timpului. Strategia a fost să cânte 40 de ore la început, cât a fost odihnit, și din cele 200 de minute acumulate să doarmă 120 iar rezerva de 80 de minute să se adauge la cele 5 minute de la sfârșitul fiecărei ore sau să se folosească în extremis, dacă va fi nevoie. Cele 5 minute acumulate în fiecare oră, care deveneau 120 în 24 de ore, au fost folosite pentru somn. Recordul realizat nu este pentru a satisface ego-ul lui Zoli, ci pentru comunitate, pentru ca în Oradea să existe un Muzeu al Muzicii.
Etel Enikő Török a povestit că pentru a-i menține musculatura în formă, pe lângă scurte reprize de masaj în zona cervicală, umeri și spate, a folosit benzi chineziologice pentru a ajuta circulația sanguină și limfatică. Alături de Zoli a fost și psihologul Molnár Éva Kinga, care a venit de 2-3 ori pe zi, pentru a-i susține moralul și a-l ajuta în momentele mai dificile. Au făcut exerciții de comunicare, exerciții de respirație. De alimentație s-a ocupat Daniel Erdei, sportiv amator de triatlon, care l-a sfătuit să bea cel puțin trei litri de apă pe zi, a mâncat mai mult orez, cașcaval, ouă, foarte puțină carne, legume și, dintre fructe, doar banane, ciocolată neagră, dextroză, ceaiuri și energizante.
Echipa lui Zoli lucrează acum la omologarea recordului. S-ar putea însă ca pe lângă cele două recorduri mondiale să mai fie adăugat unul: acela de a fi doborât două recorduri în doar 112 zile.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.