Ultima şedinţă a CL Oradea din acest an, subiecte multe şi stufoase - Supraimpozitări, majorări şi împrumuturi
În şedinţa de ieri a Consiliului Local Oradea au fost aprobate propunerile de supraimpozitare a terenurilor neîngrijite, a terenurilor din zona centrală fără construcţii pe ele şi a clădirilor cu faţade neîntreţinute. De asemenea, s-a aprobat majorarea tarifelor la apă şi canalizare şi accesarea a două împrumuturi de peste 167 milioane lei.
Ultima şedinţă din acest an a Consiliului Local Oradea a avut pe ordinea de zi 576 de proiecte, din care puţin peste 500 au avut ca subiect aplicarea de supraimpozitări de 50% pentru terenurile din zona centrală fără construcţii pe ele, respectiv 500% pentru terenurile neîngrijite de la artere principale de intrare în oraş şi clădirile cu faţadele neîntreţinute. Primarul Florin Birta a menţionat că în 2020 s-a aplicat o majorare de 500% pentru 44 de terenuri neîngrijite, iar pentru anul 2021 numărul acestora a crescut la 46. În schimb, în cazul terenurilor din zona centrală care nu au construcţii pe ele, unde supraimpozitarea e de 50%, numărul s-a redus de la 16 la 15. În total, în 2021 se aplică impozit suplimentar pentru 61 de terenuri. În cazul clădirilor cu faţade distruse, numărul celor care vor fi supraimpozitate a scăzut de la 349 în 2020, la 320 în 2021. În schimb creşte numărul cazurilor în care se suspendă supraimpozitarea, de la 82 la 112. „Acest program de supraimpozitare a clădirilor îi stimulează pe proprietari să găsească soluţii pentru reabilitarea clădirilor”, a declarat, înainte de şedinţă, primarul Florin Birta.
Apa şi canalizarea, mai scumpe
Pe de altă parte, în şedinţa de ieri a CL Oradea a fost aprobat nivelul redevenţei datorate de Compania de Apă Oradea. Mai exact, din 2021 redevenţa va creşte de la 8,3 milioane lei pe an la 11,5 milioane lei pe an. Creşterea redevenţei va fi resimţită în tarifele percepută clienţilor săi de Compania de Apă, în sensul creşterii acestora. Primarul Florin Birta a menţionat că legislaţia prevede majorarea nivelului de redevenţă.
„Compania de Apă este operator regional, tariful fiind unic pentru toate unităţile administrativ-teritoriale. S-a făcut o analiză cost-beneficiu şi s-a stabilit că trebuie ca indicele de suportabilitate să fie de maximum 2,5%. Asta înseamnă că factura medie nu poate depăşi 2,5% din venitul per gospodărie. S-a stabilit că gradul de suportabilitate poate fi atins la o amortizare de aproximativ 51%, în condiţiile în care până acum era de 37%. Asta înseamnă că redevenţa va creşte de la 8,3 milioane lei pe an la 11,5 milioane lei pe an”, a anunţat Florin Birta. Primarul a menţionat că redevenţa va creşte prin creşterea tarifelor. Astfel, tariful va fi mai mare cu 16 bani la apă, cu 19 bani la canal şi cu 7 bani la canalizarea pluvială. Noile tarife se vor aplica după ce vor fi primite avizele de la Bucureşti, adică peste vreo şase luni, estimează primarul. Florin Birta a ţinut să precizeze că nivelul de tarifare perceput situează, în prezent, Compania de Apă Oradea pe locul 42 din 46 la nivel naţional, iar după majorarea tarifelor va urca pe locul 40 dacă ceilalţi operatori nu iau aceeaşi decizie.
Se reduce preţul la gigacalorie, dar nu pentru populaţie
În privinţa tarifelor de termoficare, ANRE a decis că acestea trebuie să scadă în Oradea cu aproximativ 13 lei (cu TVA). Modificarea a fost făcută, însă aceasta nu va afecta preţul plătit de populaţie, municipalitatea decizând să reducă, cu 13 lei, subvenţia alocată per gigacalorie. Preţul la transport este de 245,26 lei/gigacalorie, iar la distribuţie 392,06 lei/gigacalorie. În aceste cazuri nu se va mai acorda subvenţia din partea municipalităţii. „Se păstrează tariful pentru populaţie pentru reţeaua de distribuţie de 276 lei/gigacalorie. În schimb, subvenţia acordată de Primărie scade de la 48 lei/gigacalorie la 35 lei/gigacalorie”, a anunţat primarul Florin Birta. Potrivit acestuia, ieftinirea s-a datorat unui preţ foarte scăzut al gazului în vară, însă preţul a început să crească, astfel că nu e exclus ca preţul gigacaloriei să fie din nou majorat. „Dacă peste trei luni ANRE va decide majorarea preţului, atunci vom mări subvenţia”, a precizat Birta. Primarul a mai menţionat că, în 2020, municipalitatea a plătit 21 milioane lei pentru subvenţionarea tarifului la energie termicp, 10,5 milioane lei fiind subvenţia pentru acoperirea pierderilor din reţea.
Oradea va contracta două împrumuturi
Consilierii locali şi-au dat acordul pentru contractarea a două împrumuturi rambursabile, unul de 72 milioane lei, celălalt de 94,6 milioane lei. Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea unor investiţii derulate de municipalitate. Primul împrumut, de 72 miliane lei, contractat pe operioadă de opt ani, cu primii trei ani perioada de graţie, va fi folosit pentru a asigura derularea a două proiecte cu finanţare europeană câştigate de municipalitate. Este vorba despre amenajarea unui centru de antreprenoriat creativ – proiectul CRESC, de pe strada Louis Pasteur, în valoare de 16,2 milioane lei, din care contribuţia municipiului este de 8,7 milioane lei, şi despre reamenajarea Pieței Cetate, proiect în valoare de aproximativ 79,5 milioane lei, din care Oradea trebuie să plătească 63,3 milioane lei. Al doilea credit, de peste 94,6 milioane lei ar urma să acopere costul a trei obiective de investiţii: parcarea de pe str. Iosif Vulcan (în valoare de peste 16,1 milioane lei), parcarea de lângă Spitalul Județean (peste 48,9 milioane lei) și amenajarea de accese auto și locuri de parcare în zona noului campus sportiv din str. Traian Blajovici – Peța (peste 29,5 milioane lei). Şi acest împrumut se întinde pe o perioadă de opt ani, cu primii trei ani perioadă de graţie. Primarul Florin Birta a menţionat că toate cele trei parcări sunt necesare şi trebuie realizate cât mai repede, pentru a acoperi deficitul de locuri de parcare din zona Spitalului Judeţean, respectiv din zona centrală, aici fiind în plin proces de pietonalizare mai multe străzi. De asemenea, parcarea de lângă viitoarea Sală Polivalentă trebuie finalizată anul viitor, când va fi gata şi construcţia arenei sportive. „Cu toate că vom accesa aceste credite, gradul de îndatorare al municipiului Oradea va fi undeva la 20%. Asta înseamnă că maximum 20% din veniturile proprii dintr-un an le vom folosi pentru plata acestor credite”, a declarat Florin Birta.
Toate parcurile industriale, administrate de ADLO
În urma deciziei comune a Consiliului Judeţean Bihor şi a Primăriei Oradea, parcurile industriale din judeţ vor fi preluate de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, cea care administrează parcurile industriale din municipiul reşedinţă de judeţ. Astfel, ADLO va prelua 109.000 mp aparţinând parcului industrial Tileagd, 50.000 mp în Săcueni şi 68.000 mp în Tămăşeu. „Ne vom adresa Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei pentru a transfera titlurile de parcuri industriale de la Societatea Parcuri Industriale Bihor la ADLO. Este vorba despre parcurile industriale din Tileagd şi Săcueni. Pentru Tămăşeu nu a fost emis încă titlul de parc industrial, aşa că va fi emis direct ADLO”, a menţionat primarul Oradiei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.