Pianistul orădean Thurzo Zoltan a concertat pe Everest la peste 5.300 m. Recordul actual este deținut de o artistă din Marea Britanie, care, în anul 2018, a cântat la 4.964 m înălțime.

Evenimentul a avut loc luni, 13 iunie, la ora locală 13.35 (ora României 10.35), însă artistul nu a putut să anunțe marea veste acasă, întrucât n-a avut internet. Chiar dacă drumul a fost plin de peripeții, pianistul a pornit plin de speranță că va intra în Cartea Recordurilor, reușind astfel să-și îndeplinească visul, și anume acela de a construi Muzeul Muzicii ce va purta numele bunicului său la Oradea. Suma necesară pentru a pune în practică acest proiect unic este de 700.000 euro.

Recitalul orădeanului a început cu imnurile Ungariei, cel secuiesc și al României, după care a cântat „mii de lucrări de muzică clasică”:

„ Am început cu imnul național al Ungariei. Urmat de imnul secuilor. Le-am jucat printre lacrimi. După aceasta, s-a jucat imnul național al României. Și mie îmi place foarte mult acest imn! Le-am jucat pe toate trei cu toate poeziile lor! (am ajuns să joc și versiuni 1-vers - de când eram aici). Au fost urmate de zeci de creații muzicale serioase, iar acum imnul națiunilor”, a scris artistul pe pagina sa de Facebook.

Nu a fost ușor, noaptea simțea că îi îngheață respirația, iar ziua era chinuit de nerăbdarea de a-și atinge obiectivul.

„Interesant: temperatura maximă a fost de 3 grade, cea mai scăzută temperatură de 1 grad... în care mă jucam ieri. (Frigiderul funcționează, deci. Doar 5!) Internetul este teribil de lent, e greu să-mi umplu gândurile de dinainte de start către TINE!”, a menționat Thurzo Zoltan.

Pentru a încerca să intre în Cartea Recordurilor, artistul a fost nevoit să aștepte pe munte peste o săptămână, timp în care a decis să o ceară de soție pe partenera lui. Iar Erika a spus „da”.

„Erika este minunată... Să înțeleg că asta, în ciuda tuturor încercărilor, a fost un dar de nuntă de la bunul Dumnezeu pentru noi”, a mai transmis artistul.

Înainte de îmbarcare, acesta a ținut să aducă mulțumiri tuturor susținătorilor lui actuali, fără al căror parteneriat și ajutor financiar nu ar fi putut să pornească în această călătorie fascinantă.

 

Kedves Barátaim! Megvan a Guinness világrekord! Most már csak haza kell érjek, és hitelesíttetnem az új eredményt Londonban.